Ingezonden persbericht


Duurzame dinsdag in Noord-Holland succesvol

Zaandam, 8 september 2008- De ronde langs de bestuurders van zes Noord-Hollandse gemeenten op duurzame dinsdag is succesvol afgesloten. De teller staat nu op 24 duurzaam inkopende gemeenten. Velsen, Castricum, Bergen NH, Heerhugowaard en Den Helder hebben daad bij het woord gevoegd door zich bestuurlijk te verbinden aan het programma Duurzaam Inkopen van Senter Novem. Participatie aan dit programma is de makkelijkste manier om invulling te geven aan de klimaatambities van de gemeente.

Dat het verbinden van bestuurders aan hun ambities geen gemakkelijk opgave is bleek wel uit de reactie van Gemeente Beverwijk. Op het laatste moment ontstond er in het college onzekerheid over de gevolgen van het sluiten van dit convenant. Toen Milieufederatie Noord-Holland een handtekening in ontvangst dacht te nemen kreeg zij in eerste instantie nul op het rekest. Pas na hernieuwde agendering op de bestuursagenda die dag, kon er groen licht worden gegeven. De CO2 neutrale karavaan was tegen die tijd jammer genoeg al verder getrokken richting het noordelijkste puntje van de Provincie.

In Castricum en Bergen werden de bestuurders persoonlijk aan de tand gevoeld door Dr. Green. Deze consumptiepsycholoog onderwierp de bestuurders aan een shoptherapie, waarna het consult werd gegeven de deelnameverklaring te ondertekenen. Dit gaf de duurzame dinsdag een extra feestelijk cachet.

De Milieufederatie Noord-Holland heeft voor zichzelf de ambitie gesteld vóór het einde van het jaar de helft van de Noord-Hollandse gemeenten te mogen scharen onder het Duurzame gesternte.

Dat duurzaam inkopen niet duur hoeft te zijn bewees het vervoer van de Milieufederatie. Zij reden met een CO2 neutrale auto langs de zes gemeentehuizen. In totaal werd er 200 kilometer afgelegd. Doordat de auto op biogas de kilometers aflegde, werden er geen extra broeikasgassen in de atmosfeer gebracht. De tankbeurt aan het einde van de duurzame rit kostte slechts 11 euro.

foto's: Milieufederatie Noord-Holland, J.Jansen
foto 1: taxi en dr Green: CO2 neutrale taxi, dr. Green, assistent en ir. E. Briët, directeur Milieufederatie Noord-Holland foto 2: Gemeente Bergen: Wethouder A. Plomp op consult bij dr. Green foto 3: Gemeente Heerhugowaard: Weth. J.W de Boer ondertekend de verklaring Duurzaam inkopen foto 4: Gemeente Velsen: Weth. C. Ockeloen ondertekend de verklaring Duurzaam inkopen

Voor meer informatie (