Raad van State



1. 200704707/1
datum van uitspraak: woensdag 10 september 2008 rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Overijssel (Bestemmingsplan "Enschede Noord" van de gemeente Enschede) van Overijssel van het bestemmingsplan "Enschede Noord" van de gemeente Enschede. Het plan heeft onder meer betrekking op een nieuw te bouwen brandweerkazerne met oefenruimte in de wijk Deppenbroek. Die kazerne kan er volgens het plan komen als er van een zogenoemde vrijstellingsbevoegdheid gebruik wordt gemaakt door de gemeente. Meerdere omwonenden verzetten zich tegen de komst van de brandweerkazerne. Zij vrezen voor geluidsoverlast als gevolg van uitrijdende brandweerauto's. Ook vrezen zij voor overlast door trillingen en vinden zij dat de gevolgen voor de luchtkwaliteit onvoldoende zijn onderzocht. De zaak is op 2 juni van dit jaar op zitting behandeld.

2. 200705318/1
datum van uitspraak: woensdag 10 september 2008 proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 4 - Hoger Beroep Vreemdelingen - Wet arbeid vreemdelingen
inhoudsindicatie:

(Boete vanwege werkzaamheden 17 Polen op terrein voormalige Grolsch fabriek Groenlo)
Uitspraak over de boete op grond van de Wet arbeid vreemdelingen die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft opgelegd aan het bedrijf "BTB Brau Technologie GmbH". Het gaat om een boete van 136.000 euro die is opgelegd nadat de Arbeidsinspectie in februari 2005 op het terrein van de voormalige Grolsch fabriek in Groenlo constateerde dat 17 vreemdelingen van Poolse nationaliteit daar werkten. Het ging onder meer om het demonteren van een flessenlijn, lassen en het verplaatsen van gedemonteerd materiaal naar een zeecontainer. Volgens de minister mochten de Polen die werkzaamheden niet verrichten omdat zij geen tewerkstellingsvergunning hadden. De boete is aan BTB Brau opgelegd omdat dit bedrijf volgens de minister de hoofdaannemer is van de werkzaamheden. BTB Brau is het niet eens met de boete en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf vindt dat de vreemdelingen de werkzaamheden als zelfstandigen hebben verricht. Een eerder beroep is in juni 2007 door de rechtbank in Den Haag ongegrond verklaard. De zaak is op 15 januari van dit jaar op zitting behandeld. Zie ook de uitspraak met zaaknummer 200705320/1 die de Raad van State eveneens op 10 september 2008 openbaar maakt. Die zaak gaat over een even hoge boete die de minister vanwege dezelfde werkzaamheden heeft opgelegd aan BTB Polska. De boete is ook aan dit bedrijf opgelegd omdat de werkzaamheden volgens de minister door BTB Brau aan BTB Polska zijn uitbesteed.

3. 200705533/1
datum van uitspraak: woensdag 10 september 2008 proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Brandevoort II" van de gemeente Helmond) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Brandevoort II" van de gemeente Helmond. Het plan voorziet in de bouw van een woonwijk met 3.000 woningen en een bedrijventerrein van 34 hectare. Onder meer twee agrarische bedrijven zijn het er niet mee eens dat hierdoor hun bedrijven minder goed bereikbaar zijn doordat verkeer van en naar hun bedrijven zes kilometer zal moeten omrijden. Verder zijn zij bang dat er woningen te dichtbij hun bedrijven zullen worden gebouwd, waardoor de toekomstige bewoners stankoverlast zullen ondervinden. Een pluimveehouder vreest ook dat de woningen te dichtbij bij zijn bedrijf worden gebouwd. Volgens hem had de provincie het plan op dit punt niet mogen goedkeuren, omdat nog niet zeker is dat zijn pluimveebedrijf vertrekt. De zaak is op 2 juni van dit jaar op zitting behandeld.
4. 200706772/1
datum van uitspraak: woensdag 10 september 2008 (Wijziging milieuvergunning ENCI B.V. in Maastricht) Uitspraak over de wijziging door het college van gedeputeerde staten van Limburg van de milieuvergunning van het cementproductiebedrijf van ENCI B.V. aan de Kanaalweg in Maastricht. De wijziging houdt onder meer in dat de uitstoot van verschillende stoffen, waaronder stikstofoxide, niet meer aan een maximum is gebonden. De stichting ENCI STOP is tegen deze wijziging in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens haar was de vergunning die nu gewijzigd is slechts voor een periode van tien jaar verleend en is deze termijn inmiddels verstreken. Daarom kon het college geen wijzigingen meer in de vergunning aanbrengen, aldus ENCI STOP. Volgens het provinciebestuur was de vergunning die nu gewijzigd is wel voor onbepaalde tijd verleend. De zaak is op 5 augustus van dit jaar op zitting behandeld.

5. 200708813/1
datum van uitspraak: woensdag 10 september 2008 proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor energiecentrale Essent aan de Centraleweg in Geertruidenberg)
staten van Noord-Brabant heeft verleend aan Essent Energie Productie voor een energiecentrale aan de Centraleweg in Geertruidenberg. Het gaat om de Dongecentrale. In de centrale wordt elektriciteit opgewekt door middel van een gecombineerde gas- en stoomturbine. De Stichting Natuur en Milieu is tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vindt dat de centrale te veel stikstofoxide mag uitstoten en vindt dat er betere technieken beschikbaar zijn om die uitstoot te beperken. Ook had er volgens de stichting een onderzoek moeten worden uitgevoerd naar de effecten van waterinname ten behoeve van het opwekken van energie op de visstand in de Donge. De zaak is op 29 juli van dit jaar op zitting behandeld.

6. 200800368/1
datum van uitspraak: woensdag 10 september 2008 proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Tracéwet inhoudsindicatie:

(Bouwvergunningen voor verkeersviaduct, verkeers- en fietstunnel in Lelystad)
Uitspraak over de bouwvergunningen die het college van burgemeester en wethouders van Lelystad heeft verleend aan Prorail B.V. voor een verkeersviaduct over de Zuigerplasdreef, een verkeerstunnel onder de Swifterringweg en een fietstunnel in de Binnenhavenweg in Lelystad. De vergunningen zijn door het college verleend vanwege de aanleg van de Hanzelijn, de nieuwe spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle. De Stichting Flevolandse Ruiterpaden verzet zich tegen de vergunningen en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vindt de doorgangshoogte van de tunnels en het viaduct voor ruiters en aanspanningen te laag, waardoor bestaande ruiterpaden worden afgesneden. De zaak is op 5 september van dit jaar op zitting behandeld.