Persbericht

8 september, 2008

SD Worx presenteert de MKB banenindex van het tweede kwartaal 2008 ~ Zwakke tewerkstellingsaangroei in schril contrast met uitzonderlijk eerste kwartaal ~

De structurele tewerkstelling in het Belgische MKB groeide in het tweede kwartaal van 2008 veel minder sterk dan in de eerste maanden van dit jaar. Na een ijzersterk eerste kwartaal (+1,2%) bedroeg de netto aangroei van april tot juli amper 0,26%. In West- en Oost-Vlaanderen en in het Brusselse gewest verdwenen er zelfs banen. Toch moet een en ander in het juiste perspectief geplaatst worden. Alles wijst er immers op dat de totale tewerkstellingsaangroei van 3,5% voor 2007 eerder uitzonderlijk was, waardoor de lagere tewerkstellingsaangroei voor dit kwartaal eigenlijk 'normaal' kan worden genoemd.

Belgisch MKB remt af
In onzekere economische tijden wordt met meer dan gewone aandacht naar de tewerkstellingsevolutie in het MKB (

De tewerkstelling blijft dus groeien, maar beduidend minder sterk dan eerdere kwartalen. Het tweede kwartaal 2008 is het zwakste kwartaal sinds het tweede kwartaal 2006.

Sterke regionale verschillen
Opmerkelijk zijn dit kwartaal ook de sterke regionale verschillen. De groei voor Vlaanderen (+0,3%) en Wallonië (+0,5%) wordt afgezwakt door een daling van de structurele tewerkstelling met 0,2% in Brussel, waar in vorig kwartaal nog een groei van liefst 2% werd gemeten. Die daling moet grotendeels op rekening van de kleinste MKB's (

Natuurlijk zijn faillissementen niet de enige oorzaak van deze cijfers. De klassieke redenen zoals 'ontslag' en 'verloop' spelen eveneens een rol.

Limburg alleen op kop. Baanverlies in West- en Oost-Vlaanderen De verschillen tussen de provincies zijn zo mogelijk nog groter. Limburg, dat in 2006 en 2007 kampioen baancreatie in het MKB was, doet er dit kwartaal nog een vol procent bovenop. Die groei is volledig te danken aan een de kleinste MKB-ondernemingen (+1,3%), die het merendeel van de MKB's in Limburg vormen. In Vlaams-Brabant tekende SD Worx een toename van 0,8% op. Antwerpen zit met +0,4% rond de gemiddelde groei.

Verlies van banen was er echter in West-Vlaanderen (-0,3%) en Oost-Vlaanderen (-0,2%), een daling die hoofdzakelijk in de kleinste MKB-ondernemingen (

Na het tweede kwartaal van 2008 staat de MKB banenindex op 108. Dat betekent dat de tewerkstelling in Belgische MKB's sinds 1 januari 2005 (= referentiepunt) gestegen is met 8 VTE (= voltijds equivalent) per honderd tewerkgestelde VTE.

SD Worx MKB banenindex
De MKB banenindex van SD Worx geeft sinds 2005 de evolutie aan van de structurele tewerkstelling in het MKB. Structurele tewerkstelling houdt in dat tijdelijke tewerkstelling, zoals interim- en studentenbanen niet in het onderzoek zijn opgenomen.