Persbericht

Lexmark richt zich op duurzame toekomst

8 september 2008 - Lexmark (NYSE: LXK), aanbieder van printoplossingen, streeft ernaar een 'zero waste'-onderneming te worden. Naast het voldoen aan de wetten, regels en verordeningen van de landen waar het bedrijf actief is, evalueert Lexmark continu haar zakelijke activiteiten, met als doel zo duurzaam mogelijk te opereren. Een door Lexmark gepubliceerd duurzaamheidsrapport, waarin de belangrijkste milieuontlastende activiteiten van 1996 tot 2008 zijn opgenomen, laat zien dat het bedrijf op de goede weg is.

Het rapport toont onder meer aan dat Lexmark tussen 1996 en 2007 veel vooruitgang heeft geboekt op het vlak van cartridgerecycling. Het aantal ingezamelde toner cartridges voor herfabricering en recycling is in deze periode verachttienvoudigd. Sinds 1996 heeft Lexmark in totaal ongeveer 7 miljoen kilo aan geretourneerd cartridge-materiaal hergebruikt en een groei van 500 procent gerealiseerd in zijn inkjet cartridge recycle programma.

Energiebesparing
Lexmark heeft tevens oplossingen ontwikkeld om consumenten in staat te stellen de hoeveelheid afval en het energieverbruik te verminderen. Zo verbruikt de Lexmark E-serie in 'ready'-modus slechts 12 watt (een negende van de voorheen gebruikte hoeveelheid energie) en kan het energieverbruik met de E250-, E350-, E450- en C530-serie tot 28 procent worden verlaagd. Met de draadloze printers van Lexmark kan het energieverbruik zelfs met één derde worden verminderd. Verder worden speciale inkjet-producten aangeboden die gebruik maken van een gepatenteerd Lexmark-circuit om het stand-by energieniveau terug te brengen tot 0,5 watt of minder.

Verpakking
Ook in een meer milieuverantwoorde manier van verpakken heeft Lexmark belangrijke vooruitgang geboekt. In de afgelopen tien jaar is de verpakking van toebehoren met bijna een kwart gereduceerd (24%). Bovendien bestaat nieuw verpakkingskarton voor 10 tot 25 procent uit gerecycled materiaal en kunnen toner cartridge-dozen nu twee keer gebruikt worden. Gedrukte gidsen, zoals gebruikershandleidingen, zijn nu op CD of online beschikbaar om de hoeveelheid afval te verminderen.

Béatrice Marneffe, Head of Sustainable Affairs EMEA bij Lexmark: "We vinden het belangrijk om ons in te zetten voor het milieu middels ecologisch ontworpen producten, promotie van verantwoord printen en betrokken mensen. We nemen onze verantwoordelijkheden met betrekking tot het milieu serieus. Het duurzaamheidsrapport laat gelukkig zien dat we grote stappen zetten richting onze ambitieuze doelstellingen."

"We hebben de belasting van de fabricage en het energieverbruik van onze producten op het milieu sterk gereduceerd, maar onze verantwoordelijkheden eindigen daar niet. Papierafval heeft een enorme impact op het milieu. We willen onze klanten helpen om voordeel te behalen met effectieve printoplossingen, waarbij minder geprint wordt en de hoeveelheid afval wordt verlaagd. We zijn voortdurend bezig met het voorlichten van zowel onze medewerkers als gebruikers over de mogelijkheden om minder te printen en meer te besparen", besluit Marneffe.