Politie Hollands Midden

Postbus 4240 Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp Bureau Communicatie Telefoon 071-5459801 Fax 071-5459305


Datum: 8 september 2008

(


Politie Hollands Midden Politie neemt vijftien rijbewijzen in bij alcoholcontroles
De politie heeft het afgelopen weekend vijftien rijbewijzen ingevorderd van bestuurders die werden betrapt op het rijden onder invloed. Bij de ademanalyse werd boven de limiet van 220 ug/l geblazen en boven de invorderingsgrond. Deze ligt op 350 ug/l voor de beginnend bestuurder en voor anderen op 570 ug/l. Twee bestuurders weigerden iedere medewerking aan een onderzoek, drie bestuurders waren betrokken bij een ongeval en van één bestuurder werd tevens bloed afgenomen voor onderzoek naar het gebruik van drugs.Naast dat de bestuurders hun rijbewijzen hebben moeten inleveren, maakt de politie proces-verbaal tegen ze op.

In Lisse werd zondag 7 september rond 01.55 uur een 29 jarige man uit Lisse aangehouden. Hij bestuurde een bromfiets en had vermoedelijk te veel gedronken. De politie kan dit echter niet vaststellen omdat hij iedere medewerking aan een onderzoek daarnaar weigerde. Hij maakte zich daarmee schuldig aan een misdrijf en krijgt daarvoor proces-verbaal. Wel moest hij zijn rijbewijs inleveren. Rond 02.10 uur reed een 41 jarige bromfietser uit Lisserbroek op de Middenweg een 27 jarige vrouw uit Lisse aan. Zij liep aan de rechterkant van de weg. Zij raakte gewond en werd overgebracht naar het LUMC. Daar constateerde men bij haar een hersenschudding, een gebroken middenhandsbeentje en een snee in haar hand. De man had gedronken. Zijn ademanalyse gaf een waarde aan van 770 ug/l.

In Sassenheim controleerde de politie zaterdag 6 september rond 04.00 uur op de Rijksweg A44 een 38 jarige automobilist uit Katwijk. Na de vaststelling dat hij vermoedelijk te veel gedronken had, werd hij aangehouden en volgde een ademanalyse. De uitslag hiervan was 810 ug/l.

In Noordwijk hield de politie zondag 7 september rond 10.20 uur op de Keplerlaan een 39 jarige automobiliste uit Katwijk aan. Naast de bevestiging dat de vrouw te veel had gedronken, de uitslag van haar ademanalyse was 445 ug/l., is het vermoeden dat zij ook onder invloed van drugs was. Om dat vast te stellen is van haar een bloedproef afgenomen. De uitslag daarvan wordt pas later bekend.

In Valkenburg reed vrijdag 5 september rond 22.10 uur een 46 jarige automobilist uit Valkenburg tegen een op de Kerkweg geparkeerde auto van een man uit Noordwijk. De man reed door maar getuigen noteerden het kenteken van de auto. De politie ging daarop aan de bel bij hem en stelde vast dat de man op het moment van de aanrijding vermoedelijk onder invloed van alcohol was. De bij hem uitgevoerde ademanalyse liet een uitslag zien van 525 ug/l. Naast een proces-verbaal voor het rijden onder invloed wordt hem ook doorrijden na aanrijding ten laste gelegd.

In Oegstgeest werd zondag 7 september rond 04.10 uur op de Rijnsburgerweg een 21 jarige vrouw uit Oegstgeest aangehouden. Zij reed op een bromfiets en had vermoedelijk te veel gedronken. Na haar aanhouding volgde de ademanalyse van haar. De uitslag daarvan was 725 ug/l.

In Leiden weigerde zaterdag 6 september rond 03.40 uur een 33 jarige automobilist uit Katwijk iedere medewerking aan een onderzoek om vast te stellen of er sprake was van het rijden onder invloed. De man werd op de Willem Klooslaan gecontroleerd door de agenten. De politie maakt proces-verbaal op voor dit misdrijf. In 1999 ( 430 ug/l.) en in 2008 ( 330 ug/l.) was hij ook al met de politie in aanraking geweest voor dit feit. Op maandag 8 september controleerde de politie rond 00.45 uur op de Turfmarkt een 40 jarige automobilist uit Rome (Italië). Hij kwam tot 595 ug/l.. Kort daarna, rond 01.35 uur hield d epolitie op de Thorbeckestraat een 45 jarige automobilist uit Leiden aan. Zijn ademanalyse kwam uit op 635 ugl..

In Alphen aan den Rijn controleerde de politie zondag 7 september rond 05.50 uur op de Gerard Doustraat een 24 jarige automobilist uit Alphen aan den Rijn. De ademtest op straat gaf indicaties van te veel drankgebruik door hem. Hij werd aangehouden en er volgde een ademanalyse. De uitslag hiervan was 605 ug/l. In 2007 was hij voor dit feit ook al met de politie in aanraking gekomen. Hij kwam toen tot 210 ug/l.

In Bodegraven stelde de politie zondag 7 september rond 01.50 uur op de Noordzijde drankgebruik vast bij een 20 jarig beginnend bestuurder uit Bodegraven. Er volgde een ademanalyse. Die had een uitslag van 445 ug/l. Die dag rond 02.20 uur reed een 51 jarige automobilist uit Maarssen met zijn auto het water aan de Zuidzijde in. De auto kwam op z'n kop te liggen. De bestuurder wist met een nat pak maar ongedeerd zijn auto te verlaten. Er bleek sprake te zijn van drankgebruik bij hem. De uitslag van de van hem genomen ademanalyse was 585 ug/l.

In Nieuwerkerk aan den IJssel hield de politie zaterdag 6 september op de Burgemeester van Heugtenlaan een 37 jarige automobiliste uit Nieuwerkerk aan den IJssel aan. Dit gebeurde na een ademtest naar het gebruik van alcohol in het verkeer waarbij die test die indicatie gaf. De ademanalyse die daarna volgde liet een uitslag zien van 390 ug/l.

In Gouda negeerde zondag 7 september rond 06.00 uur op de Provincialeweg West een 20 jarige automobilist uit Moordrecht een rood verkeerslicht. Bij het aanspreken van de man ontdekten de agenten dat hij drank had gebruikt. Hij werd aangehouden en er volgde een ademanalyse. De uitslag daarvan was 830 ug/l.

In Schoonhoven vergiste een 40 jarige automobilist uit Dordrecht zich zaterdag 6 september rond 01.50 uur op de Lekdijk-West en kwam daar op een erf van een woning uit. De man bleek te veel gedronken te hebben en werd aangehouden. De uitslag van de bij hem gehouden ademanalyse was 660 ug/l.

Wel proces-verbaal geen invordering
Verder kregen nog zeventien bestuurders van motorvoertuigen een proces-verbaal voor het rijden onder invloed. Deze bestuurders kwamen boven de limiet van 220 ug/l (90 ug/l beginnend bestuurder) uit maar bleven onder de invorderingsgrond van 570 ug/l (350 ug/l voor beginnend bestuurder. Het ging hier om de plaatsen, Voorhout, Rijnsburg ( 2x ), Leiden ( 8x ), Leiderdorp, Nieuwkoop, Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Zevenhuizen en Gouda.
In het belang van de verkeersveiligheid zal de politie blijven controleren op het gebruik van alcohol in het verkeer.


Leiden Tasjesdief
Een 40 jarige man uit Leiden is maandagmiddag 8 september beroofd van zijn tas. Uit zijn werk komend fietste de man op de Langegracht met zijn tas aan het stuur. Hij merkte dat hij werd achtervolgd door een man op een fiets. Ter hoogte van de kruising van de Langegracht met de Oude Herengracht werd de tas met kracht van het stuur getrokken. Daarbij kwamen beide mannen ten val.
De tasjesdief kon zich vervolgens met de fiets én tas uit de voeten maken in de richting van de Herensingel.Een omstander zette nog de achtervolging in, maar is de man op de Herensingel uit het oog verloren.De politie doet onderzoek. Getuigen die nog niet met de politie hebben gesproken worden verzocht zich te melden via 0900 - 8844.


Leiden Verkeerscontrole

De politie heeft vrijdagavond 5 september een grote verkeerscontrole gehouden in Leiden, initiatiefnemer was team Leiden West. Zij werden terzijde gestaan door team Leiden-Noord, het Regionaal Verkeers Handhaving Team, de Belastingdienst; Verkeersondersteuning Hollands Midden; Vreemdelingenpolitie, divisie regionale opsporing en het Korps Landelijke Politie Dienst.

Aandachtsvelden waren o.a.:
- Snelheid (o.a. met infra-rood);
- Het rijden onder invloed;
- Juiste documenten;
- Juiste technische gesteldheid van de voertuigen (o.a. getinte ramen);
- Het niet handsfree bellen (waarbij een onopvallende motorfiets werd ingezet).

De controle op snelheid vond plaats op de volgende locaties:

Op de A44 richting Leiden
Aantal passanten: 2432
Aantal Overschrijders: 471
Aantal Overtreders: 206 (8,5 %)
Hoogste snelheid: 172 km/u
Max. toegestaan: 120 km/u

Op de A44 richting Leiden
Aantal passanten: 2973
aantal overschrijders: 424
aantal overtreders: 164 (5,5 %)
hoogste snelheid: 170 km/u
Max. toegestaan: 120 km/u

Op de Plesmanlaan te Leiden
Passanten 1113
Overtreders 207 (18,6 %)
Hoogste 99 km/u
Max. toegestaan: 50 km/u

Op de Ir. G. Tjalmaweg (N206) ter hoogte van de gemeente Valkenburg
Passanten : 3080
Aantal pv's foto : 139 (4,5 %)
Hoogst gemeten: 148 km/u
Max. toegestaan: 80 km/u

Controle op andere verkeersonderwerpen
Op twee vaste controlelokaties, de Verbeekstraat en de Willem de Zwijgerlaan,
werden in totaal 83 voertuigen en bestuurders cq overige inzittenden gecontroleerd.
Er werden 83 blaastesten afgenomen van bestuurders. Eén gevorderde bestuurder bleek bij controle op de Willem de Zwijgerlaan te diep in het glaasje te hebben gekeken en blies 345 ug/l. Hij was first offender en kon na een bekeuring en twee uur rijverbod alsnog naar huis.

Een taxichauffeur had zijn rittenstaat niet correct ingevuld en kreeg ter plaatse een boete van E 1000. Tevens zal de Belastingdienst een nader bedrijfsonderzoek ingestellen.
Overigens zal de Belastingdienst van meerdere gecontroleerde bestuurders, danwel bij bedrijven in Leiden en omstreken, nader onderzoek doen. De resultaten hiervan zijn dan ook nog niet bekend.

In een auto werd een meertonige hoorn aangetroffen. De eigenaar deed afstand hiervan.

Tevens voldeed een gecontroleerde auto met getinte ramen niet aan de minimaal vereiste lichtdoorlating, hiervoor werd een bekeuring uitgedeeld. Deze controle werd gedaan met de zogeheten 'tintman'.

Overige 22 bekeuringen:
5 x (brom)fietsverlichting;
1 x defecte koplamp auto;
1 x onnodig voeren mistlicht;
5 x niet kunnen tonen rijbewijs;
2 x door rood licht rijden;
1 x rechts inhalen;
1 x snelheid (gedrag);
1 x negeren geslotenverklaring 2 richtingen;
4 x niet handsfree bellen;
1 x niet voeren verlichting.

4 bestuurders komen nog tonen:
1 x APK-bewijs;
1 x kentekenbewijs;
2 x verzekeringpapieren.

Van twee fietsers die zonder verlichting reden en een voetganger die onder verdachte omstandigheden werd gecontroleerd, werd een nader onderzoek naar hun identiteit ingesteld door de Vreemdelingenpolitie. Na onderzoek werd hun identiteit vastgesteld.


---------------------------------------------- einde middagberichtgeving -----------------------------------


---



Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326 ---- --