Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

NiNsee Wisseltentoonstelling "Living Ancestors" door Gabrielle Le Roux

Amsterdam, 8 september 2008,

Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) opent op 12 september 2008 een nieuwe wisseltentoonstelling. De tentoonstelling toont een serie uitzonderlijke pastel portretten van honderdjarige vrouwen door Gabrielle Le Roux: 'Living Ancestors/ Levende voorouders'. De opening van de tentoonstelling vindt plaats om 16.00 uur in het NiNsee te Amsterdam.

Met deze serie pastel portretten van honderdjarige vrouwen uit Dominica toont de Zuid Afrikaanse kunstenares Gabrielle Le Roux de persoonlijke levensverhalen van bijzondere vrouwen, maar ook een stukje geschiedenis van het slavernijverleden in Dominica.

Gabrielle Le Roux is geboren in Londen en groeide op in Zuid Afrika. Zij heeft vele jaren in het Caribisch gebied gewoond en haar werk bracht haar naar verschillende delen van de wereld.

Zij is kunstenares en mensenrechtenactiviste die portrettenseries maakt om het leven en het verhaal daarachter voor het voetlicht te brengen van mensen die anders worden vergeten, genegeerd of gediscrimineerd.

Gabrielle Le Roux leidde een aantal jaren de Zuid Afrikaanse 'Women's Media Watch'. Haar feministische achtergrond en haar werk als voorvechter voor vrouwen in de media en het bespreekbaar maken van thema's als seksisme, racisme, klassenverschillen en homodiscriminatie, beïnvloedt haar huidige werk.

De tentoonstelling 'Living Ancestors/ Levende voorouders' eert de vrouwen van boven de 100 jaar op het Caribische eiland Dominica, waarvan de oudste 128 jaar is geworden.

'Living Ancestors/ Levende voorouders' is reeds tentoongesteld in Dominica, Oeganda en Zuid Afrika. De NiNsee-tentoonstelling in Amsterdam van 12 september 2008 tot 1 februari 2009 toont haar werk voor het eerst in Europa. De tentoonstelling zal vervolgens te zien zijn in het Museum-in-Docklands in Londen van april tot juli 2009.

Datum: vrijdag 12 september 2008 - tot 1 februari 2009

Programma: 12 september 16.00 - 18.30 Opening van de tentoonstelling en afsluiting met een borrel
N.B. Graag reserveren!

Contact: drs. Maria Karg, m.karg@ninsee.nl of telefoon (020) 568 2080

Adres: Linnaeusstraat 35f, 1093 EE Amsterdam

Het NiNsee (gelegen schuin tegenover het Tropenmuseum) is goed bereikbaar vanaf Amsterdam CS met buslijn 22 of tram 9, halte 1e van Swindenstraat.


---- --