Time : 16:53:59
Date : 08 September 2008
Sender Name: GfK Panelservices Benelux

Drankje in de boekentas of liever niet?

Traditioneel komt minimum één keer per jaar het belang van een evenwichtige voeding aan bod in het lespakket van scholieren. Leerlingen leren tijdens deze lessen dat niet enkel het eten van minimum 2 stukken fruit per dag belangrijk is voor een gezond lichaam, maar dat het zeker even noodzakelijk is om voldoende vocht op te nemen. Maar doen jongeren dit wel? Is de consumptie van dranken op school afgestemd op deze levensles? GfK zocht het voor u uit...

Het menselijk lichaam bestaat voor 65% uit water. Water is dus het belangrijkste onderdeel van ons lichaam, en we kunnen niet zonder. Je hebt elke dag 1,5 liter vocht nodig bovenop datgene wat al in je eten zit. Dit geldt zeker voor jongeren, vermits hun lichaam nog volop in ontwikkeling is. Wanneer we specifiek naar de consumptie van dranken kijken bij jongeren tussen 11 en 19 jaar oud, zien we dat zij per dag 1,7 liter vocht innemen. Dit is wel nog steeds minder dan de gemiddelde Belg, die ongeveer 2,1 liter per dag drinkt. Verder zien we wel dat het vocht dat jongeren op weekbasis consumeren daalt ten opzichte van 2 jaar geleden. Jongeren kiezen vooral voor koude zuiveldranken (witte melk), frisdranken (iced tea & limonade), vruchtensap en water (kraantjeswater en plat water). Deze dranken vormen 90% van hun totale vochtinname op weekbasis en worden vooral geconsumeerd bij hen thuis, bij vrienden en natuurlijk op school.

Scholieren aan de drank!
Jongeren kiezen op school vaker voor water dan dat ze dat buiten de school doen. 62% van het volume dat jongeren drinken op school is namelijk water. Plat water wordt het meest verkozen, gevolgd door bruisend water en kraantjeswater. In tweede instantie wordt tevens gekozen voor frisdranken (vooral iced tea). Bij deze groep jongeren is het wel duidelijk dat het minder hip is om op school koude zuiveldranken te drinken (slechts 1,4% van totaal dranken op school). De verschillen in gedrag tussen jongeren uit het noorden en het zuiden van het land is groot. Vlaamse jongeren verkiezen meer frisdrank en fruitsap. Waalse jongeren verkiezen meer water als drank op school.

33% van het geconsumeerd volume aan dranken wordt gekocht of verkregen op school, m.a.w. 67% van het volume geconsumeerd op school wordt meegebracht van thuis of onderweg naar school gekocht. Van de dranken geconsumeerd én verkregen op school wordt 45% daadwerkelijk gekocht, 55% wordt gratis verkregen.

Bovenstaande gegevens werden vergaard op basis van de GfK Drankenmonitor. GfK bestudeert het consumptiegedrag aan dranken van de Belgen in-home en out-of-home met behulp van een steekproef van 4500 individuen van 11 jaar en ouder. Deze individuen ontvangen éénmaal per jaar een schriftelijke vragenlijst, waarin zij gedurende een volledige week hun consumptie aan dranken noteren. De 4500 individuen worden verspreid over 52 weken. Op deze manier kan een gemiddelde week op jaarbasis gerapporteerd worden en kunnen seizoenseffecten in kaart gebracht worden.

Voor meer informatie kan u contact opnemen met:
Evi Chrispeels
Account Manager

_________________________
GfK Panel Services Benelux bv
Buro & Design Center - Room 106 (1st floor)
Heizel Esplanade Heysel - PB 36
1020 Brussels
Belgium
Tel: +32 (0)2 - 5580 529
Fax: +32 (0)2 - 5580 559
GSM: +32 (0)485 - 74 60 37
E-mail: Evi.Chrispeels@gfk.be
Internet: www.gfk.be

_________________________

URL: http://www.gfk.be