Ingezonden persbericht


Dennis Swart wint race op Lausitzring en pakt opnieuw de leiding in Trophy Cup!

KLETTWITZ, 08 SEPTEMBER 2008 - Dennis Swart heeft zich met vallen en opstaan door de zevende ronde van de ATS Formule 3 Cup op de Eurospeedway Lausitz (Duitsland) weten te slaan. Ondanks dat de Nederlander wat ziekjes aan het weekend begon wist hij de eerste race op zaterdag in de Trophy Cup in volle winst om te zetten. Op zondag kwam de inwoner uit Amsterdam minder fortuinlijk uit de startblokken en moest door een touche van achteren de race in de openingsronde staken. Desondanks heroverde Swart de eerste plaats in de Trophy Cup. Met totaal vijf overwinningen achter zijn naam heeft hij momenteel 89 punten bij elkaar gereden. Swart voelt echter de hete adem in zijn nek van de Oostenrijkers Bernd Herndhofer en Marco Oberhauser, die respectievelijk de tweede en derde plaats bezetten.

VRIJE TRAINING + KWALIFICATIES:
Ruim een week voordat het raceweekend op de Lausitzring plaatsvond, had Swart reeds drie dagen op de 3.442 meter lange baan getest. Met voldoende testkilometers in de benen ging hij daarom met een vertrouwd gevoel de eerste vrije training van vrijdag in. Op een natte baan reed Swart zijn rondjes, maar zat nog niet helemaal lekker in zijn vel. Toen de baan grotendeels was opgedroogd ging hij in de slotfase met slicks naar buiten en zette in zijn klasse uiteindelijk een tweede tijd op de chrono's. Ook in de tweede sessie koos Swart met oude banden het asfalt en liet halverwege de training een nieuw setje rubber onder zijn bolide monteren. Swart hervond snel zijn ritme en was daarmee verreweg de snelste deelnemer in de Trophy Cup (veertiende algemeen). De afsluitende training liet Swart aan zich voorbij gaan en spaarde zodoende zijn krachten voor de belangrijke kwalificatie van zaterdag. In de dubbele kwalificaties van ieder een half uur belandde Swart tweemaal op een keurige tweede plaats in zijn klasse.

RACE 01 + 02:
Op zaterdag kwam Swart redelijk goed van zijn plek en behield zijn positie in de eerste ronde. In de volgende ronde kwam de safetycar op de baan. Swart schoof tijdens deze procedure op naar de eerste plaats doordat zijn concurrent Shirley van der Lof wegens een valse start werd bestraft met een 'drive through penalty'. Na de herstart had Swart het flink aan de stok met Herndhofer en moest rondelang de deur stevig dicht zien te houden. De rijder met startnummer 55 hield het hoofd koel en kwam in een spannende tweestrijd als winnaar uit de bus. Hij heroverde met zijn overwinning de eerste plaats in de Trophy Cup. In de tweede heat op zondag kwam Swart opnieuw goed uit de startblokken. Hij dook samen met de overige deelnemers de eerste trechtervormige bocht in, maar moest hierbij vol in de ankers. Herndhofer wist hem hierdoor te passeren waardoor Swart als derde in zijn klasse de race moest voortzetten. Twee bochten verder werd de rijder van Team KFR echter keihard van achteren geraakt door Oberhauser, waardoor Swart voortijdig de strijd moest staken. Doordat Oberhauser uiteindelijk ook de handdoek in de ring moest gooien, behield Swart de leiding in de Trophy Cup.

DENNIS SWART: "het was een bijzonder zwaar weekend voor me. Ik begon ziekjes aan de trainingen van vrijdag en moest gedurende het weekend echt knokken voor een goed resultaat. Daarom ben ik erg blij dat ik de eerste race winnend wist af te sluiten. De teambazen Frits van Amersfoort en Jaroslav Kostelecky kwamen daarom ook direct na direct naar me toe om mij te feliciteren. Op zondag was de race door een tik van achteren al na de derde bocht afgelopen, maar behoud ik gelukkig de leiding in de Trophy Cup. Ik hoop deze positie gedurende de resterende races (Sachsenring en Oschersleben) met verve te kunnen verdedigen."

UITSLAG RACE 01 ATS FORMULE 3 CUP - LAUSITZRING, ZATERDAG, 06 SEPTEMBER 2008


01. Frédéric Vervisch (BEL), Jo Zeller Racing, 19 ronden, 25:56.323
02. Laurens Vanthoor (BEL), Van Amersfoort Racing, + 08.266s
03. Matteo Chinosi (ITA), Ombra Racing, + 16.602s 12. DENNIS SWART, TEAM KFR, (EERSTE IN TROPHY CUP)+ 51.162s

UITSLAG RACE 02 ATS FORMULE 3 CUP - LAUSITZRING, ZONDAG, 07 SEPTEMBER 2008


01. Frédéric Vervisch (BEL), Jo Zeller Racing, 19 ronden, 26:04.574
02. Sebastian Saavedra (COL), HS Technik, + 02.572s
03. Johnny Cecotto (VEN), HS Technik, + 04.987s DNF. DENNIS SWART, TEAM KFR, + 19 ronden