Ingezonden persbericht


Persbericht

Voorgenomen reorganisatie bij MCI ( voorheen Eaton) in Montfoort.

De Unie

De Unie is een onafhankelijke en eigentijdse vakbond die maatwerk hoog in het vaandel heeft staan en telt ruim 100.000 zelfbewuste leden, werkzaam in de industrie, dienstverlening en zorg. De Unie is partij bij ruim 300 CAO's en treedt op als collectieve belangenbehartiger bij fusies en reorganisaties en als individuele belangenbehartiger op het gebied van werk, inkomen en persoonlijke ontwikkeling. Voor meer informatie, kijk op www.unie.nl.

MCI reorganiseert

8 september 2008: de Unie is vanochtend op de hoogte gebracht van een voorgenomen reorganisatie bij MCI ( voorheen Eaton) in Montfoort. Hierbij komen 20 banen te vervallen. De reorganisatie heeft vooral betrekking op de ondersteunende afdelingen.

Volgens de directie is de verhouding tussen het aantal directen en indirecten de laatste jaren erg scheef gegroeid. De verhouding is momenteel 1 op 1. Gezien deze verhouding zou een reorganisatie inderdaad voor de hand liggen. De vakbonden, waaronder De Unie , vragen zich nu af of deze verhoudingen wel kloppen en of de indirecten inderdaad wel indirecte medewerkers zijn. Het gaat in het reorganisatieplan om zeventien gedwongen ontslagen. Drie medewerkers kunnen herplaatst worden.

Doel van de reorganisatie is om de kostprijs te drukken. De Ondernemingsraad heeft vandaag ook de reorganisatienota ontvangen en zal samen met een extern deskundige naar het nut kijken en vooral ook de noodzaak van deze reorganisatie bestuderen en daar advies over uitbrengen.

De vakbonden gaan met de directie onderhandelen over een sociaal plan waarbij de directie vooral in wil zetten op een van werk naar werk traject. De bestuurder van De Unie, Gerard van der Lit, heeft aangedrongen om aanvullende afspraken om de sociale gevolgen voor de werknemers die nu ontslagen worden op te vangen. Als deze werknemers al een nieuwe baan vinden, zijn zij vaak ook weer de eersten die geconfronteerd worden met ontslag. Ook daar zal rekening mee gehouden moeten worden. Van der Lit denkt dan ook aan een goede regeling naast het werk-naar-werktraject.

De werknemers die het betreft, worden vandaag (8 september 2008) op de hoogte gesteld. Van der Lit vindt dit erg snel. "Hij is van mening dat de ondernemingsraad eerst haar werk moet doen (de adviesaanvraag goed bestuderen en advies uitbrengen). Volgens hem zou pas daarna met de betrokken werknemers gesproken moeten worden.

Voor veel werknemers van het Montfoortse bedrijf waar ruim 200 mensen werken breekt dus een onzekere tijd aan. De vakbonden zullen samen met de OR er alles aan doen om de werkgelegenheid, ook op langere termijn in Montfoort zo veel mogelijk te behouden.