Skatebond Nederland


Persbericht skeeleren


Sjoerd Huisman hoort bij de beste zes, Ronald Mulder bij eerste tien


Met de zesde plaats op de 20 km afvalkoers op het WK heeft Sjoerd Huisman opnieuw bewezen dat hij qua snelheid met de besten ter wereld mee kan. Gary Hekman werd elfde. Op de 200 meter sprint bracht Ronald Mulder het tot de tiende plaats. 's Middags in de kwalificatie was hij nog zesde geworden, maar hij maakte 's avonds een misslag.


"Het ging goed. Jammer dat ik niet in de finale mee kon sprinten," aldus Sjoerd Huisman (Andijk). "Het parcours ligt me goed. Er komen gelukkig nog meer dagen." Huisman viel af tijdens de laatste afvalling vóór de finale, ten gunste van de Belg Kwinten Tas die vijfde werd.
Gary Hekman (Gramsbergen) was niet blij dat hij er als elfde uit moest. "Ik kon geen kant op. In de bocht zaten er nog vier achter me, maar die glipten me aan alle kanten voorbij en ik zat ingesloten. Tja, met iemand vastpakken bereik je ook niks. Jammer, want ik had nog veel energie over. Ik had verwacht dat ik met deze ruime bochten last van mijn linkerbeen zou krijgen, maar dat is niet zo."


De Amerikaan Joey Mantia haalde tot zijn vreugde de eerste individuele gouden medaille bij de mannen voor de VS op. Francesco Zangarini (Italië) reed naar zilver, Yann Guyader (Frankrijk) naar brons.


Elma de Vries was er tot haar grote ongenoegen op de 27e plaats uit in de 20 km afvalkoers. "Ik was géén laatste. Er waren er zeker nog twee achter me," was de overtuiging van de Meppelse, die tot dan toe goed voorin de groep had meegereden. Ze was ook verontwaardigd dat ze een waarschuwing kreeg. "Door anderen word ik steeds naar achteren getrokken. Ik steek alleen maar mijn ellebogen uit om ze tegen te houden. Dat vind ik niet rechtvaardig." Mariska Huisman kwam ten val en beëindigde de wedstrijd niet. Er vinden relatief veel valpartijen plaats.
De Colombiaanse Caroline Upegui won de race, gevolgd door landgenote Liana Holguin en de Argentijnse Silvina Posada.


Op de 200 meter pakte de Italiaan Gregorio Duggento zijn wereldtitel van twee jaar geleden terug.
Ronald Mulder maakte in de eerste 100 meter een misslag, waardoor hij ongeveer tweetiende verloor. Ook al behoorde zijn tweede 100 meter tot de snelste, Mulder kon de verloren tijd niet meer inhalen, zodat hij het nu met de tiende plek moest doen, waar hij in de kwalificatie nog zesde was geworden.
"Nee, het was geen teveel aan spanning," aldus de 22-jarige Zwollenaar. "Zoiets kan jammer genoeg gebeuren. En dan zak je al gauw een paar plaatsen, omdat het allemaal erg dicht bij elkaar zit. Ik was wel blij met die kwalificatie op de zesde plek. Nu rijd ik weer zoals het hoort."


Duggento sprintte naar een tijd van 16,772. Zijn wereldrecord van twee jaar geleden in Zuid-Korea (16,209) staat nog. De Italiaan was dolblij dat hij zijn sprinttitel terug had. Hij rende op skeelers over het grasveld van het middenterrein, terwijl zijn teamgenoten bovenop hem doken. De 28-jarige sprinter staat al tien jaar aan de wereldtop. Soms lijkt het even alsof zijn glorietijd nu echt over is, maar tot nu toe komt hij altijd weer terug. De wereldkampioen van vorig jaar, de Belg Wouter Hebbrecht, reed nu naar brons. Het zilver was voor de Venezolaan Juan Jardine. De Nieuw-Zeelander Kalon Dobbin trok zich terug voor de finale, omdat hij een lies had geblesseerd. De kampioen op de 300 m op de piste was ook voor de 200 één van de topfavorieten.


Bij de vrouwen, waar de Colombiaanse Jennifer Caicedo voor de derde keer op rij wereldkampioene werd op de 200 m, werd Bianca Roosenboom gediskwalificeerd. Ze had de elfde tijd gereden had dus de finale mogen rijden.


Morgen komen twee IOC-leden op uitnodiging naar het WK kijken. Sabatino Aracu, voorzitter van de wereldbond FIRS: "We blijven onverminderd ons best doen om deze sport in de Olympische Spelen te krijgen. Het skeeleren verdient het, het is zo'n spectaculaire kijksport. Veel meer dan bijvoorbeeld golf." Hij riep iedereen op om zich professioneel te gedragen en de sport zo goed mogelijk te presenteren.


De Belg Bart Swings pakte bij de junioren op de 10 km puntenkoers zijn tweede wereldtitel (20 punten). Swings heeft ook al twee bronzen medailles. Riccardo Bugari (Italië) finishte als tweede met 12 punten, de Spanjaard Jorge Fernandez als derde met 10. Maurice Vriend (Midwoud) reed tot het eind goed mee. Met zijn zevende plaats in de eindsprint eindigde hij op de 15e plaats in totaal. Vriend was attent en bleef zoveel mogelijk in de voorste helft van het peloton. Hij had een keer een lichte voorsprong met een groep van tien. Daarna demarreerden Swings en Bugari bij het peloton vandaan. Ze werden op het eind wel weer teruggepakt, maar hadden toen genoeg punten voor de eerste en tweede plaats.
Ruurd Dijkstra had problemen om het hoge tempo te volgen. Hij eindigde als 33e.


De junioren meisjes hadden opnieuw geen geluk. Manon Kamminga en Irene Schouten werden in de 10 km puntenkoers beiden slachtoffer van een valpartij met meerdere rijdsters. Kamminga reed nog een aantal ronden door, ze werd geklasseerd als 22e. Schouten vervolgde haar race niet. Kamminga: "Ik baal enorm. Ik val anders nooit. Nu ben ik hier al drie keer gevallen, twee keer in een wedstrijd en één keer in een training. En kort voordat we vertrokken in Nederland ook nog een keer, dus ik zit nu helemaal onder de kneuzingen."
Winnares werd de Zuid-Koreaanse Lee Seul, gevolgd door de Italiaanse Giuliana De Blasio en de Duitse topper Mareike Thum.


Uitslagen:


http://www.patincarrera.com/gijon2008/index.html


Internet-tv: www.gijon2008.tv


Medaillespiegel: http://www.gijon2008.com/pages/index/14-medallero


Meer skeelernieuws: www.skatepodium.com


Website WK: http://www.gijon2008.com


Voor vragen n.a.v. dit persbericht kunt u contact opnemen met:
Karin Verhoef, tel. 06-28781467 of 06-57379295, e-mail karinverhoef@hetnet.nl of Harry Oosterhuis, tel. 06-53149886.