KNHS


Paralympisch dressuurteam voorlopig vijfde
8 september 2008
Paralympisch team

HONG KONG (KNHS) Na twee wedstrijddagen staat het Nederlandse Paralympische dressuurteam op een voorlopige vijfde plaats in de landenwedstrijd. Voorlopig, want morgen, dinsdag 9 september, moeten er nog een aantal proeven verreden worden in Grade I en III, waarna de uitslag pas definitief is. Onze Nederlandse amazones, die uitkomen in Grade II en IV, kunnen aan de uitslag dus niets meer veranderen. In de landenwedstrijd gaat Engeland, zoals verwacht, aan kop met Duitsland op de tweede plaats en Noorwegen als derde.

Na twee weken acclimatiseren, een receptie van de Nederlandse consul in Hong Kong en een kopje thee bij de burgemeester van het Paralympische dorp, begonnen alle paarden en amazones zondag superfit aan het eerste gedeelte van de landenwedstrijd. Voor deze landenwedstrijd tellen zowel de landenproef van zondag als de individuele proef van maandag mee. Petra van de Sande (Den Haag) moest als eerste Nederlandse 's morgens vroeg van start met haar 8-jarige Toscane (v. Rex Magna) in Grade II. De schimmelmerrie was duidelijk onder de indruk van de ambiance in het grote stadion, waardoor de tiende plaats nogal tegenviel. De tweede dag, toen de individuele proef (waar ook de eerste individuele medailles te winnen waren) op het programma stond was ze al een stuk relaxter en lang zag het ernaar uit dat Petra brons zou winnen. De voorlaatste starter C.C. Nielsen uit Denemarken gooide echter roet in het eten en ze eindigde op de vierde plaats. De eerste gouden individuele medaille was voor de Duitse Britta Naepel met Cherubin 15.

Alle paarden hadden slechts eenmaal aan de hand en eenmaal met hun berijder de wedstrijdring met het grote videoscherm mogen verkennen en veel paarden waren dan ook behoorlijk gespannen. De 16-jarige Sultano (v. Sultan) van Grade IV-amazone Sjerstin de Vries-Vermeulen (Ermelo) had daar nog het minste last van. Sjerstin: 'Alleen in stap bleef hij wat terug en daarvoor kreeg ik ook in allebei de proeven slechte cijfers, dus we gaan bekijken wat we daaraan kunnen veranderen voor de Kür op muziek van woensdag.' Sjerstin eindigde in beide proeven op de vierde plaats.
De 18-jarige Indo (v. Rex Magna) met Ineke de Groot (Noordwijk) in het zadel eindigde de eerste dag op de vijfde plaats. De tweede dag slopen er een paar foutjes in en werden ze zevende. Ineke: 'Vanwege zijn leeftijd waren we over hem nog het meest bezorgd, maar Indy wordt hier eigenlijk met de dag fitter. De tweede proef heb ik bewust met wat meer druk gereden maar hij was bang voor het lawaai op de tribunes. Het ging goed tot de tweede uitgestrekte draf; toen liep hij finaal onder me vandaan.' Sabine Peters (Cuyk) die op het laatste moment een ander paard dan gepland meenam naar Hong Kong, eindigde eenmaal op de zevende en eenmaal op de achtste plaats met de pas 8-jarige en nog onervaren merrie Donna DM (v. De Niro).
De 42-jarige Zuid Afrikaanse Philippa Johnson met de fraaie vos Benedict stond tweemaal aan kop in Grade IV. De eerste proef won ze met overmacht (70.286%), in de tweede proef kwam de Noorse Ann Cathrin Lubbe met de imponerende schimmelhengst Zanko dicht bij haar in de buurt. Het individuele brons in Grade IV was voor Georgia Bruce uit Australië met V Salute.

Op Woensdag 10 september komen alle Nederlanders weer in actie voor de individuele medailles in de Freestyle oftewel de Kür op muziek.

Auteur bericht en foto: Dorli Welp

Uitslag Grade II
Landenproef:

1. Angelika Trabert (Ger), Londria 2, 69,429%
2. Lauren Barwick (Can), Maile, 67,619%

3. C.C. Nielsen (Den), Rostorn's Hatim, 65,809% 10. Petra van de Sande (Ned), Toscane, 60,381%
Individuele proef:

1. Britta Naepels (Ger), Cherubin 15, 71,909%
2. Lauren Barwick (Can), Maile, 68,454%

3. C.C. Nielsen (Den), Rostorn's Hatim, 68,182%
4. Petra van de Sande (Ned), Toscane, 66,909%

Grade IV
Landenproef:

1. Philippa Johnson (ZA), Benedict, 70,286%
2. Anne Cathrin Lubbe (Nor), Zanko, 67,785%
3. Georgia Bruse (Aus), V Salute, 67,571%

4. Sjerstin De Vries-Vermeulen (Ned), Sultano, 67,500%
5. Ineke de Groot (Ned), Indo, 66,428%
7. Sabine Peters (Ned), Donna DM, 64,500%
Individuele proef:

1. Philippa Johnson (ZA), Benedict, 69,290%
2. Anne Cathrin Lubbe (Nor), Zanko, 68,516%
3. Georgia Bruse (Aus), V Salute, 68,258%

4. Sjerstin De Vries-Vermeulen (Ned), Sultano, 66,452% 7. Ineke de Groot (Ned), Indo, 63,161%
8. Sabine Peters (Ned), Donna DM, 62,516%