Maak wat moois van al die rotzooi


Kunstenaars halen huis aan huis grof vuil op in Amsterdam Oosterparkbuurt

AMSTERDAM, 20080810 -- Onder de titel van "Maak wat moois van al die rotzooi", gaan kunstenaars op 8 september 2008 huis aan huis grof vuil ophalen, in de Oosterparkbuurt van Amsterdam Oost Watergraafsmeer. Zij komen aanbellen met de vraag of u nog grof vuil heeft om een kunstwerk van te maken. Op zaterdag 13 september om 14.00 uur kan iedereen meehelpen met het maken van het kunstwerk in galerie Art Cage, Domselaerstraat 120, Amsterdam Oost.

Dan zullen ook de foto's van de buurtbewoners en hun grof vuil te zien zijn. De foto's zijn gemaakt door Gabrielle Hengeveld en Marloes Albers. Gabriela Hengeveld gebruikt het grofvuil als decor waar ze mensen in fotografeert.
Ze wil kijken naar de verschillende relaties die er bestaan tussen bewoners van Amsterdam Oost en het grofvuil. Marloes Albers maakt een registratie van het gehele project in polaroids. ROC leerlingen en buurtbewoners gaan met Robert Pennekamp een groot beeld bouwen van al het opgehaalde grof afval. Dit alles gebeurt tijdens het Rode Loper festival.

Op zaterdag 13 september om 14.00 uur wordt het kunstwerk gemaakt van het opgehaalde grof afval van buurtbewoners, waarbij iedereen mee mag helpen. Galerie Art Cage is te vinden in de Domselaerstraat 120, de straat die vanaf het Muiderpoort Station naar het Stadsdeelkantoor Oost Watergraafsmeer loopt.

Programma:
Maandag 8 september: tussen 12.00 - 16.00 uur: grof afval ophaalpunt; hoek Eikenweg - Vrolikstraat*:
Kunstenaars halen het grof afval huis aan huis op en gaan het wit schilderen op het grof afval ophaal punt.
maandag 8 september: tussen 16.00 - 20.00 uur: grof afval ophaalpunt; hoek Domselaerstraat - Woltera van Reestraat * Kunstenaars halen het grof afval huis aan huis op en gaan het wit schilderen op het grof afval ophaal punt.
Woensdag 10 september: aftrap van Stop Frustratie Adopteer een Vuilnislocatie. Om 16.00 zal wethouder Sharona Chega aan de eerste bewoonster die de afvallocatie adopteert een schoonmaakkado overhandigen ter hoogte van 2e Oosterparkstraat 165. Daarna zal in een vuilnisoptocht, het afval van buurtbewoners worden meegedragen naar de galerie. De optocht eindigt op het Kastanjeplein met Bakkie in de Buurt.
Zaterdag 13 september: 14.00 uur; start bouwen van het kunstwerk van het opgehaalde grof vuil van buurtbewoners in ArtCage; *Domselaerstraat 120, de straat naast het Stadsdeelkantoor*
Zondag 14 september: rituele afsluiting, het beeld wordt bij het grof vuil gezet.

Rotzooi, troep, grof vuil het ligt de hele week iedere dag op straat bij het grof-afval-ophaalpunt. Robert Pennekamp is buurtbewoner en kunstenaar en woont met uitzicht op zo'n afval berg. Er gebeurt dan ook van alles. Er stopt een busje, een bakfiets, een bestelauto, er wordt wat uitgezocht, er wordt wat los geschroefd. Er wordt wat rond gescharreld. Iedereen kan wel weer wat gebruiken van al dat moois dat daar wordt weggegooid. Maar dat gaat iedere dag door van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Dus niet alleen op maandagavond of donderdagavond, want het wordt in principe dinsdagochtend en vrijdagochtend opgehaald. Maar vaak ook wordt er illegaal grof vuil gedumpt, komen er auto's voorrijden, zien al een berg liggen en gooien er nog wat bij of halen er weer wat tussen uit. Of er wordt wat weggegooid. Oh, wat mooi! Er wordt van alles meegenomen. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Het lijkt de meest sociale interactie tussen buurtbewoners, een vorm van geslaagde integratie. Een barretje erbij en het zou compleet zijn. Maar ook praatjes met de buren over de schandalige vuilnishoop. Een schitterende bank, mooie planken, geweldig gewoon een nieuwe kinderwagen. Oh wat zonde zeg, dat kan ik nog best gebruiken, maar ik heb geen plek. Praatje van vuilnisstruinders onderling die wat moois hebben gevonden, gevecht om wie het het eerste gevonden heeft, een buitenkansje. Snel het mooiste er tussen uithalen. De tweedehands-koelkasten-man met een eigen zaakie komt ook nog even langs, of degene die speciaal het koper uit tv's sloopt, want dat brengt wat op. De vinder, de zoeker, degene met een uitkering of de kansarme medelander. De secondhand wasmachine-opknap-brigade, heeft het als vast onderdeel in haar tocht opgenomen. Ratten, lawaaioverlast, vuilnis, overconsumptie, liever kwijt dan rijk, horizonvervuiling, leven op een vuilnishoop, struikelende bejaarden, spelende kinderen, een glasplaat die stuk gegooid wordt omdat dat zo veel kabaal maakt en van thuis niet mag... Een paar mooie nieuwe schoenen voor iemand die er nog wat aan heeft.

http://www.robertpennekamp.nl/vuilnis.html





Ingezonden persbericht