Georgië geeft gebruik clustermunitie toe

Georgi‰ geeft toe clustermunitie gebruikt te hebben tegen Russische troepen

03 september 2008, Utrecht - De Nederlandse Cluster Munitie Coalitie zal op maandag 8 september om 12.00 uur protest aantekenen bij de Georgische ambassade in Den Haag en Georgi‰ oproepen partij te worden bij de Conventie over Clustermunitie. Human Rights Watch maakte op 1 september bekend dat de Georgische overheid toe heeft gegeven clustermunitie gebruikt te hebben gedurende het conflict met Rusland in augustus 2008. De Nederlandse Cluster Munitie Coalitie veroordeelt het gebruik van clustermunitie door het Georgische leger ten zeerste.

In een brief aan Human Rights Watch gaf het Georgische Ministerie van Defensie aan dat cluster munitie is gebruikt tegen "Russian military equipment and armament marching from Roki tunnel to Dzara road ,"but that they "were never used against civilians, civilian targets and civilian populated or nearby areas". Het Georgische Ministerie van Defensie heeft aangegeven dat zij gebruik heeft gemaakt van het GRADLAR 160 multiple raket systeem met MK4 raketten die M85 submunities bevatten. Batu Kutelia, plaatsvervangend minister van defensie, bevestigde tevens dat dit het enige type clustermunitie is dat zij bezit. Volgens de Georgische regering beschikken de M85 submunities over een "self-destruction mechanism (...) designed to ensure that no armed duds will be left on the battlefield." Veldonderzoek wijst echter uit dat de M85 submunities, die door Israel in 2006 gebruikt zijn in het conflict met Libanon, een faalratio hadden van boven de 10 procent en dat vele onontplofte submunities achter zijn gebleven. Deze vormen een groot gevaar voor burgers, onder wie kinderen.

Vorige maand tekende de Nederlandse Cluster Munitie Coalitie al protest aan bij de Russische ambassade in Den Haag over het gebruik van clustermunitie door Rusland in Georgi‰. Human Rights Watch rapporteerde toen over het Russische gebruik van clustermunitie, zowel vanaf de grond als uit de lucht gelanceerd, in verschillende plaatsen in het Gori-district in Georgi‰. Hierbij vielen 11 dodelijke burgerslachtoffers en raakten tientallen burgers gewond. Rusland blijft het gebruik van clustermunitie in Georgi‰ echter ontkennen.

"Het is belangrijk om te benadrukken dat onder geen enkel beding, door geen enkele partij, het gebruik van clustermunitie legitiem is. De CMC veroordeelt het gebruik van clustermunitie door beide partijen. Dit type wapen maakt geen onderscheid tussen burgers en militairen en laat nog lang na een conflict dodelijke sporen na door de blindgangers die zij achterlaat." Aldus Miriam Struyk, woordvoerder van de Nederlandse Cluster Munitie Coalitie. "Het recente gebruik van clustermunitie door zowel Rusland als Georgi‰ maakt de urgentie van de ondertekening van een internationaal verdrag tegen clustermunitie nog eens extra evident."

Georgi‰, neemt, net als Rusland, geen deel aan het Oslo-proces dat clustermunitie wil verbieden.
In mei 2008 namen 107 landen, waaronder ook Nederland, de Conventie over Cluster Munitie aan die een verbod op het gebruik, de productie, handel en opslag van clustermunitie behelst. De CMC roept Georgi‰ en Rusland op om per direct toekomstig gebruik van clustermunitie af te zweren en de nieuwe Conventie tegen Cluster Munitie (CCM) op 3 december 2008 in Oslo te ondertekenen.

In het antwoord op de kamervragen van de leden Van Bommel en Van Velzen, dd 2 september 2008, stelt Minister Verhagen dat "De Nederlandse regering streeft naar een universele werking van de Conventie over Clustermunitie. Dit vereist dat een zo groot mogelijk aantal staten partij wordt bij het Verdrag. De regering zal zich via diplomatieke kanalen inzetten om het verdrag onder de aandacht te brengen van staten die nog geen partij zijn en die staten oproepen het verdrag te tekenen." Het zou goed zijn als Minister Verhagen zijn Georgische collega aanspreekt en de Georgische ambassadeur in Nederland om opheldering vraagt.

De Clustermunitie Coalitie roept Georgi‰ derhalve op om:
geen clustermunitie meer te gebruiken en per direct de vluchtdata vrij te geven zodat onontplofte submunities zo snel mogelijk geruimd kunnen worden.

De Clustermunitie Coalitie roept Georgi‰ op om:
zich zo snel mogelijk aan te sluiten bij de 107 landen die de Cluster Munitie Conventie ondersteunen.

De Clustermunitie Coalitie roept de 107 landen die de Cluster Munitie Conventie in Dublin hebben ondersteund op om:
het gebruik van clustermunitie door Georgi‰ publiekelijk te veroordelen en hun steun aan de conventie te laten horen.

De Clustermunitie Coalitie roept Minister Verhagen op om:
Zijn Georgische collega Tkeshelashvili en de Georgische ambassadeur Panjikidze in Nederland aan te spreken op het gebruik van clustermunitie.

Over de hele wereld wordt er de komende dagen protest aangetekend tegen het Georgische gebruik van clustermunitie. De Nederlandse Cluster Munitie Coalitie zal op maandag 8 september om 12 uur een petitie aanbieden aan de Georgische ambassade in Den Haag. Bij deze overhandiging zal ook Mark Hiznay, senior researcher van Human Rights Watch, aanwezig zijn.