zien en voelen Experiment: Horen, zien en voelen

9 sep 2008 12:30 - 9 sep 2008 17:15

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Organisatie: Wageningen universiteit

In dit experiment, waarbij de mens als proefobject fungeert, maak je kennis met de werking, bouw en functie van de tastzin, het gehoororgaan en het visuele systeem.

Horen
In de theorie wordt een aantal belangrijke begrippen uitgelegd, zoals spatiële codering en tonotope projectie. Voor het begrip van de werking van het oor is het belangrijk dat je ook kijkt naar de theorie van het experiment over tastzin. Daar staat namelijk beschreven hoe zintuiginformatie door neuronen wordt doorgegeven en hoe deze informatie wordt verwerkt in de hersenen.

Zien
Een aantal eigenschappen van het visuele systeem wordt bestudeerd aan de hand van een aantal proefjes: gezichtsscherpte, flikkerfusiefrequentie en kleurmenging. Tevens wordt onderzocht of de wet van Weber-Fechner ook voor het visuele systeem geldt.

Voelen
Je begint met een onderzoek naar de grootte van receptieve velden van tastzintuigen in de huid, aan de hand van twee verschillende proefjes. Daarnaast wordt in de theorie de verwerking van zintuiglijke informatie in de hersenen behandeld.

Deelnemers: Er kunnen maximaal 3 personen per keer meedoen. Wil je samen met klasgenoten komen? Zorg dan dat iedereen zich apart opgeeft.

Doel: Inzicht krijgen in de werking, bouw en functie van het gehoororgaan, het visuele systeem en de tastzin.

Niveau: vwo 5/6

Tijdsduur: 12:30-17:15

Handleiding: je kunt de handleiding hier downloaden. Het is de bedoeling dat je de handleiding van te voren hebt gelezen en de thuisopdrachten hebt gemaakt.

* Klik hier voor meer informatie over dit experiment en om je aan te melden!

---

Meer over dit onderwerp
Klik hier voor meer informatie over dit experiment en om je aan te melden!