Technologie Stichting STW

Moleculen geven stroomsnelheid aan

woensdag 20 augustus 2008

Huidige technieken voor het meten van een (turbulente) luchtstroom bestaan uit het invoegen van een meetinstrument of kleine deeltjes, zoals glasbolletjes, in de stroming. Dit schiet tekort als bijvoorbeeld de deeltjesdichtheid te laag wordt of als de deeltjes de stroming gaan beïnvloeden. Jeroen Bominaar ontwikkelde op een STW-project een nieuwe meettechniek, gebaseerd op het volgen van moleculen. Voordeel is dat geen meetinstrumenten of kleine deeltjes in de stroming ingevoegd hoeven te worden.

Onderzoeker Jeroen Bominaar van de Radboud Universiteit Nijmegen beoogde met het STW-project de beschreven techniek te verbeteren, toe te passen en de werking te bestuderen. Daartoe richtte hij een gefocuste laser in een lijn in de luchtstroom, waardoor de stikstof- en zuurstofmoleculen in die lijn deels werden omgezet in stikstofoxide-moleculen. Na korte tijd beschoot hij deze lijn van nieuwe moleculen met een tweede laser, waardoor ze gingen fluoresceren. Omdat deze moleculen met de stroming meebewegen, was een verplaatste en gekronkelde lijn op de camera te zien. Zo kon hij de snelheid goed en nauwkeurig meten.

De techniek is bruikbaar op plekken waar huidige deeltjestechnieken het af laten weten, bijvoorbeeld bij nauwkeurige snelheidsmetingen in windtunnels, aan satellietmotoren of in het kielzog van bewegende objecten. Deelnemende bedrijven aan het onderzoek waren ILA GmbH, NMi, Philips Research en NLR.

Promotie: 9 september 2008, Radboud Universteit Nijmegen * Promovendus: Drs. J. Bominaar jeroen.bominaar@gmail.com * Promotor: Prof. dr. J.J. ter Meulen tel. 024-3653022 h.termeulen@science.ru.nl