Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



* Verkiezingen 2008

Inloopavond inrichting oevers Kardinaal de Jongweg en baggeren Tuindorp

26 augustus 2008 - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden organiseert samen met de gemeente Utrecht een informatieavond over het opknappen van de oevers langs de singel aan de Kardinaal de Jongweg en het baggeren van watergangen in Tuindorp (Utrecht). De inloopavond is op dinsdag 9 september van 20.00 tot 22.00 uur in buurtcentrum `De Leeuw', Samuel van Houtenstraat 1. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Tijdens de inloopavond kunnen bewoners de inrichtingsplannen bekijken en hun reactie hierop geven. Ook is er dan meer informatie beschikbaar over de baggerwerkzaamheden.

Werkzaamheden singel Kardinaal de Jongweg en baggeren Tuindorp De oevers van de waterpartijen in de Utrechtse wijk Tuindorp zijn toe aan een opknapbeurt. Na de oevers langs de Jordanlaan en de prof. Fuchslaan, is nu de watergang langs de Kardinaal de Jongweg aan de beurt. Deze watergang is omgeven door groenstroken en maakt deel uit van het ecologisch netwerk van de stad. Daarom gaat het waterschap, in samenwerking met de gemeente, waar mogelijk de beschoeiing vervangen door natuurvriendelijke oevers. Waar dat niet kan, worden nieuwe, houten beschoeiingen gemaakt. Aansluitend gaat de gemeente extra beplanting aanbrengen op de oever tussen de watergang en de Kardinaal de Jongweg. De werkzaamheden duren tot het einde van het jaar.

In het najaar gaat het waterschap de watergangen in Tuindorp baggeren.

Werkzaamheden oevers
Het opknappen van de oevers wordt uitgevoerd door aannemer Van Hees. In het voorjaar is langs de professor Jordanlaan al gedeeltelijk een natuurvriendelijke oever aangelegd. Daarna is in juli gestart met de watergang langs de prof. Fuchslaan en prof. Reinwardtlaan. De ruimte is hier beperkt. Daarom legt het waterschap geen natuurvriendelijke oever aan, maar is de bestaande beschoeiing vervangen door een beschoeiing van vierkante houten palen met schotten erachter.

Extra beplanting
Op verzoek van diverse bewoners wordt extra beplanting op de oever tussen de singel en de Kardinaal de Jongweg aangebracht. De bedoeling is om tussen de bestaande bomen groepen heesters en struiken aan te planten die 's winters grotendeels groen blijven. Hierdoor wordt de Kardinaal de Jongweg vanuit de woningen in Tuindorp minder zichtbaar. Deze werkzaamheden voert de dienst Stadswerken van de gemeente Utrecht uit.

Natuurvriendelijke oever
Een natuurvriendelijke oever is een geleidelijk aflopende waterkant, met een houten bescherming die net onder het wateroppervlak is geplaatst. Zo wordt de oever beschermd tegen afkalven. Ook ontstaat er een strook ondiep water waarin allerlei waterplanten kunnen groeien en waar het goed toeven is voor allerlei (water)-dieren. Veel waterplanten hebben een zuiverende werking. Daarom zijn ze behalve mooi, ook nog eens goed voor de kwaliteit van het oppervlaktewater.