Technische Universiteit Delft

Retrofit
door M&C

Promotie van dhr. J.L.B. van Reisen: "A Structured Approach to Heat Exchanger Network Retrofit Design"

09 september 2008 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. J.L.B. van Reisen | scheikundig ingenieur, Nederland promotor | Prof.ir. J. Grievink (TNW)
coprom. | Dr.ir. P.J.T. Verheijen (UHD-TNW)

A Structured Approach to Heat Exchanger Network Retrofit Design Procesinstallaties gebruiken veel energie. Een goed ontwerp van het warmtewisselaarsnetwerk, dat de belangrijkste warmte-overdragende apparatuur in de installatie bevat, kan veel energie besparen. Bestaande procesinstallaties kunnen vaak energiezuiniger worden gemaakt door een retrofit: de (fysieke) aanpassing van de apparatuur en leidingwerk in het warmtewisselaarsnetwerk. Hierbij kunnen ook nieuwe types apparaten toegepast worden, die de warmte-uitwisseling effectiever kunnen maken.

Voor een effectief retrofitontwerp zijn speciale ontwerptechnieken nodig. Dit proefschrift bevat een nieuwe retrofit ontwerpstrategie en verscheidene nieuwe ontwerptechnieken voor warmtewisselaarsnetwerken. Er is daarbij speciaal aandacht voor de optimale toepassing van verschillende types warmtewisselaars. De promovendus geeft een overzicht van de bestaande technieken voor de analyse van warmtewisselaarsnetwerken, voor het schatten en optimaliseren van de hoofdkentallen voor het netwerkontwerp en voor het maken van het feitelijke conceptuele retrofitontwerp. Het geeft ook aan hoe deze technieken te gebruiken zijn in de nieuwe ontwerpstrategie. Daarnaast geeft het diverse nieuwe analyse- en ontwerptechnieken, die beter rekening kunnen houden met praktische randvoorwaarden, zoals fysieke en logische eenheden in de procesinstallatie. Deze technieken streven naar eenvoudige aanpassingen van het netwerk en zo veel mogelijk onafhankelijke deeloplossingen.
De nieuwe ontwerpmethodiek is effectief gebleken bij een aantal uitgevoerde ontwerpstudies, waaronder een praktijkstudie uit de industrie.

Laatst gewijzigd: 28 augustus 2008