Technische Universiteit Delft

Workshop: Leren filosoferen
door SG

Studium Generale - Een gezonde geest in een gezond lichaam; deze keer is het de beurt aan de geest. Geen college over filosofie, maar zelf filosoferen in deze interactieve workshop. Iedereen filosofeert weleens, met zichzelf, met anderen. Filosoferen kun je oefenen door je ervan bewust te zijn en door technieken te leren en toe te passen. Filosofie is het vragen stellen bij datgene wat mensen als vanzelfsprekend aannemen. Zoals: "Waarom zijn er eigenlijk wetten in een land? Waarom is een democratie goed? Is dat wel zo?"

09 september 2008 | 19:30 uur
plaats: Het Meisjeshuis, Oude Delft 112, Delft

door Floris van den Berg

Filosofische vragen zijn snel bedacht - en het stellen van vragen is de opstap tot filosoferen. Filosoferen is niet hetzelfde als zomaar wat gedachten spuien of meningen ventileren. Het gaat erom een stelling zo goed mogelijk met argumenten te onderbouwen, of een stelling met kritische vragen te weerleggen. De Socratische dialoog is daar een voorbeeld van. Filosofie en wetenschap hebben eenzelfde structuur van argumentatie: het gaat om argumenten waar bewijs voor is. Bij wetenschap ligt het domein vast. Filosofie is vrij. Geen onderwerp is niet geschikt om over te filosoferen.

Het kijken met een helicopter view naar de wereld, het durven nadenken over fundamentele vragen is niet voor iedereen weggelegd. Je hebt er lef voor nodig. Wie durft?

Aanbevolen literatuur:
Stephen Law, The Philosophy Gym, 25 short adventures in thinking, 2003 (ook in Nederlandse vertaling verkrijgbaar)

De workshop is uitsluitend toegankelijk voor studenten en medewerkers van de TU Delft en kost slechts EUR 5 per persoon. Inschrijven via studiumgenerale@tudelft.nl. Het aantal plaatsen is beperkt.

Drs. Floris van den Berg is filosoof en programmamaker Studium Generale TU Delft.

Studenten EUR 5

Meer informatie? www.sg.tudelft.nl

Laatst gewijzigd: 28 augustus 2008