Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Commissie Maatschappelijke en Economische Ontwikkeling & Welzijn

Op 9 september vergadert de commissie MEO&W vanaf 20.00 uur in de raadzaal aan de Groene tuin 317.

De vergadering is openbaar en belangstellenden zijn van harte welkom. De vergaderstukken liggen ter inzage bij het informatiecentrum aan de Groene tuin 317. In de vergaderzaal is altijd de agenda en een samenvatting van de voorstellen beschikbaar. Voor vragen over agendapunten kunt u bellen met de griffie van de deelraad, telefoon 479 82 00.

Meepraten
Tijdens de vergadering kunt u meepraten, vragen stellen of uw mening kenbaar maken. Aan het begin van de vergadering krijgt het publiek de gelegenheid onderwerpen aan de orde te brengen die niet op de agenda staan. U dient zich hiervoor, voor aanvang van de vergadering, aan te melden bij de griffier.

Agenda

1. Opening & mededelingen

2. Vaststelling van de agenda

3. Spreekrecht burgers

4. Dierenwelzijnsbeleid

5. Kadernota Welzijn

6. Visie Jongerenwerk - Presentatie door Radar Advies en enkele jongeren

7. Beleidsplan Volkstuinen

8. Economische Visie Bedrijventerrein de Laagjes
9. Vragenhalfuur

10. Ingekomen stukken

11. Voortgangsrapportage commissie MEO&W

12. Verslag en actiepuntenlijst commissie MEO&W 17 juni 2008
13. Agendavorming

14. Sluiting

Dierenwelzijnsbeleid
Op 21 februari 2008 heeft de deelraad een tweede motie van LR aangenomen waarin het dagelijks bestuur werd aangespoord alsnog uitvoering te geven aan de eerdere motie van 6 november 2006. Tevens is verzocht de deelraad te informeren over de planning daarvan. Het dagelijks bestuur heeft de motie in uitvoering genomen en een procesvoorstel toegezegd. Het dagelijks bestuur zal de commissie per brief informeren waarom de toegezegde procesnotitie nog niet is opgesteld.

Kadernota Welzijn
Conform afspraken in het Raadsprogramma heeft herijking van het elf jaar oude welzijnsbeleid plaatsgevonden. Daarbij zijn veranderingen zoals de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) meegenomen. Het nieuwe welzijnsbeleid valt grotendeels onder de Wmo en is verder onmisbaar om het stedelijk Wmo-beleid vorm te geven. De Kadernota bevat de visie van de deelgemeente op welzijn. Naast een definiëring van welzijn en een typering van burgers, netwerken en de rol van de overheid, wordt een aantal modellen beschreven hoe welzijn versterkt kan worden. De nota sluit af met kaders die nodig zijn voor de verdere ontwikkeling en uitwerking. In de afgelopen maanden is de commissie MEO&W regelmatig geïnformeerd over het voorbereidingstraject van deze kadernota. Na behandeling in de commissie zal het concept worden vastgesteld in de deelraadsvergadering van 9 oktober 2008.

Visie jongerenwerk
Radar Advies heeft op verzoek van de deelgemeente de concept Visie Jongerenwerk IJsselmonde Grenzen verleggen door grenzen te stellen opgesteld. In deze visie wordt voortgebouwd op het huidige jeugdbeleid van stad en deelgemeente en wordt een beeld gegeven van het toekomstig jongerenwerk in IJsselmonde. Daarbij wordt uitgegaan van recente ontwikkelingen en standpunten en wordt inhoudelijk aangegeven hoe voortzetting van het jongerenwerk na 1 januari 2009 mogelijk is. De visie is tegelijk de basis voor criteria voor en afspraken over het jongerenwerk vanaf 2009. De commissie MEO&W heeft de afgelopen tijd een aantal keren met het dagelijks bestuur over (onderdelen van) het jongerenwerk van gedachten gewisseld. Een besluit over de voorliggende visie is cruciaal voor de voortgang van het jongerenwerk. Na behandeling in de commissie zal de conceptvisie worden vastgesteld in de deelraadsvergadering van 9 oktober 2008.

Volkstuinenbeleid
In het voorbereidingstraject is de commissie door middel van een werkbezoek geïnformeerd over het op te zetten volkstuinenbeleid. In de commissievergadering van 17 juni 2008 is een startnotitie besproken. De uitkomst van die discussie wordt verwerkt in het definitieve beleidsplan dat ter vaststelling zal worden aangeboden aan de deelraad van 9 oktober 2008. Anders dan werd verwacht zal de nota niet meer in de commissie behandeld worden. De commissie wordt schriftelijk geïnformeerd over het lopende proces.

Bedrijventerrein Laagjes
Het dagelijks bestuur heeft in samenwerking met het bestuur van de Ondernemersvereniging een economische visie opgesteld en daarbij ook de mogelijkheid van woningbouw op het bedrijventerrein laten onderzoeken. Deze visie is een uitwerking van de eerder vastgestelde Economische visie IJsselmonde. Verkenning van een aantal scenarios heeft geleid tot een visie op de ontwikkeling van het gebied tot 2020 en de keuze voor een bepaald type bedrijven. De visie dient als juridisch kader voor de verdere ruimtelijke en economische uitwerking. Omdat deze visie een uitwerking is van de in 2006 vastgestelde Economische visie IJsselmonde stelt het dagelijks bestuur voor om de visie voor kennisgeving aan te nemen.