Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Diergeneeskunde

2 september 2008

Minder griepinfecties bij varkens door luchtfiltratie en hygiënemaatregelen

Vaccinatie kan de gevolgen van een influenza-infectie bij varkens beperken. Het werkt echter alleen heel specifiek tegen één ziektekiem. Promovendus Willie Loeffen stelt vast dat met luchtfiltratie en hygiënemaatregelen in de varkenshouderij ook veel bereikt kan worden. Door deze maatregelen daalt het aantal griepinfecties bij vleesvarkens aanzienlijk. Loeffen promoveert op 9 september bij de Universiteit Utrecht.

Dierenarts Willie Loeffen evalueerde gedurende twee jaar luchtfiltratie en hygiënemaatregelen bij varkens. Dankzij deze maatregelen daalde het aantal influenza-infecties aanzienlijk. Maar de kosten van de genomen maatregelen zullen meestal niet opwegen tegen de schade die door de influenza-infecties wordt veroorzaakt. Echter, huisvestings- en managementmaatregelen hebben als voordeel dat ze tegen meerdere ziekten tegelijk kunnen werken en mogelijk bieden ze dus wel perspectief voor reductie van diverse ziektekiemen tegelijk. Dit laatste is echter niet onderzocht.

Influenzavirus vaak oorzaak luchtwegproblemen varkens In Europa raakt tot 80% van de vleesvarkens en zeugen ooit besmet met het influenzavirus. Er was weinig bekend over hoe dit virus zich onder de varkens verspreidt en in hoeverre het ziekte veroorzaakt. Loeffen deed onderzoek naar 53 uitbraken van acute luchtwegproblemen bij vleesvarkens. Hij toonde aan dat het influenzavirus in meer dan de helft van de gevallen de oorzaak was van de luchtwegproblemen. Het virus bleek vaak al te circuleren bij gespeende biggen (biggen van 4-9 weken oud die niet meer bij hun moeder zijn).

Tijdstip infecties in kaart brengen
Loeffen constateerde verder dat vleesvarkens vooral in het begin van de mestperiode al een infectie opliepen als er gespeende biggen op hetzelfde bedrijf aanwezig waren. Dit in tegenstelling tot de gespecialiseerde vleesvarkensbedrijven, waar de infecties gemiddeld later optraden. Dit alles suggereert dat gespeende biggen een reservoir kunnen zijn voor het influenzavirus. Omdat het tijdstip waarop de infecties optreden van belang is voor het moment waarop eventueel gevaccineerd kan worden, is het volgens Loeffen belangrijk om op een varkensbedrijf eerst goed in kaart te brengen wanneer de infecties optreden.

Promotie Loeffen
Willie Loeffen promoveert op 9 september 2008 om 14.30 uur in het Academiegebouw, Domplein 29 in Utrecht. Titel proefschrift: Population dynamics of swine influenza virus in finishing pigs. Willie Loeffen werkt als senior wetenschappelijk onderzoeker bij het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van Wageningen UR in Lelystad. Hij is gespecialiseerd in klassieke varkenspest en influenzavirussen bij varkens.

Meer informatie
Persvoorlichting Universiteit Utrecht, (030) 253 9300, perscommunicatie@uu.nl.