Gemeente Enschede

Resultaten WENS in stadsdeelcommissies

Zicht op veiligheid in de wijken en stadsdelen in Enschede

Vanaf dinsdag 9 september worden de resultaten van WijkveiligheidEnschede (WENS) 2008 in de vijf stadsdeelcommissies gepresenteerd. WENS is een werkwijze waarmee de gemeente Enschede veiligheid in de stad inzichtelijk maakt. Het doel is om veiligheidsinformatie te verzamelen voor de veiligheidspartners die samen werken in het veiligheidshuis Enschede. Op basis van de resultaten worden per stadsdeel speerpunten en acties geformuleerd, die bijdragen aan het veiliger maken van de stad.

De onveiligheidsgevoelens zijn gedaald, maar de cijfers lopen wel uiteen tussen de wijken. Als we kijken naar concrete feitelijke informatie, zien we bijvoorbeeld dat de veelplegeraanpak die Enschede hanteert haar vruchten heeft afgeworpen. Van de ongeveer 120 volwassen zeer actieve veelplegers is het aantal geregistreerde feiten gedaald van bijna 600 tot 300. Daarnaast blijkt uit de cijfers dat in Enschede het aantal meldingen van fietsendiefstal gedaald is de afgelopen vier jaren. Ook het aantal woninginbraken in Enschede is wederom gedaald. Dit succes is bereikt door goede ketenafspraken tussen partners. Het aantal brandmeldingen is licht gestegen ondanks een daling van het aantal meldingen van brandmeldinstallaties. In meer woningen hangen tegenwoordig rookmelders, maar de verschillen per wijk zijn nog groot.

Samen met partners
WENS is in 2008 voor de tweede keer uitgevoerd. Voor het samenstellen van de rapportages zijn zowel kwantitatieve als kwalitatieve gegevens verzameld van verschillende partners uit de stad. Zo zijn bijna 5500 inwoners van Enschede telefonisch geënquêteerd. Het succes van WENS is een resultaat van de intensieve samenwerking van partners binnen het Veiligheidshuis Enschede. Op basis van de rapportages worden per stadsdeel speerpunten bepaald en actiepunten geformuleerd om gezamenlijk met de partners uit te voeren. Door WENS wordt benchmarking tussen wijken, stadsdelen en trendontwikkeling mogelijk.

Bijlage(n)

Open 08-09-04_Bijjlage_1__algemene_memo_WENS.doc in nieuw window 08-09-04_Bijjlage_1__algemene_memo_WENS.doc
Open 08-09-04_Bijlage_2__Trends_en_conclusies_WENS.doc in nieuw window 08-09-04_Bijlage_2__Trends_en_conclusies_WENS.doc

4 september 2008