Gemeente Zaltbommel


Leerlingen Cambium aan de slag met zwerfafvalproblematiek

Tweede klas leerlingen van Scholengroep Cambium Zaltbommel gaan in opdracht van wethouder Romp aan de slag met de zwerfafvalproblematiek op het plein voor de school (De Schans). In de week van 29 september tot en met 3 oktober bedenken de leerlingen een oplossing voor dit probleem. Om de leerlingen gedurende deze week goed te kunnen begeleiden, krijgen de docenten op dinsdag 9 september een speciale training. Op 3 oktober presenteren de leerlingen hun ideeën en advies aan de Zaltbommelse wethouder van Milieu.

Zwerfafval als uitglijder?!
De gemeente Zaltbommel en Scholengroep Cambium Zaltbommel doen gezamenlijk mee aan het onderwijsprogramma Scholen voor Duurzaamheid Gelderland van het IVN, de Vereniging voor Natuur en Milieu Educatie. Deze vereniging biedt meerdere onderwijsmodules aan, waarvan Zwerfafval als uitglijder?! er een is. In de week van 29 september tot en met 3 oktober volgen negentig tweedeklas leerlingen van het Cambium deze onderwijsmodule. Gedurende deze week bedenken zij oplossingen voor de zwerfafvalproblematiek op de Schans. Op vrijdag 3 oktober presenteren de leerlingen hun ideeën en advies aan wethouder Wilfried Romp en andere geïnteresseerden in de Gasthuiskapel te Zaltbommel.

Wethouder Romp: "Met dit project worden de leerlingen niet alleen bewust van het probleem, maar doen de leerlingen er zelf ook echt wat aan. Na dit project hoop ik dat de leerlingen deze boodschap overdragen op hun omgeving en leeftijdsgenoten".

Training docenten
Ter voorbereiding op deze speciale schoolweek krijgen de docenten van het Cambium op 9 september een training van het IVN in de lesmethode "Verhalend Ontwerpen". De lesmethode is erop gericht om de leerlingen uit te dagen zelf aan de slag te gaan met het zwerfafvalprobleem. Tijdens de trainingsdag zijn ook de afvalexperts van de gemeente Zaltbommel, De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Afvalverwijdering Rivierenland aanwezig om vragen van de docenten over zwerfafval te beantwoorden. Wethouder Romp geeft tijdens deze middag een toelichting op het zwerfafvalprobleem. De wethouder gaat ook in op de context van de opdracht, die de leerlingen krijgen.

Het verloop van het project is te volgen
via www.scholenvoorduurzaamheid.nl/gelderland en www.zaltbommel.nl. Geplaatst op: 4 september 2008