Timmermans bezoekt Bulgarije en Roemenië

Staatssecretaris Timmermans brengt op 9 en 10 september een werkbezoek aan Bulgarije en Roemenië. In beide landen zal Timmermans de grote zorgen overbrengen die zowel bij het kabinet als in het parlement leven over de voortgangsrapportage van de Europese Commissie. De rapporten betroffen de gebrekkige inspanningen die deze twee landen leveren op het gebied van corruptiebestrijding, georganiseerde misdaad en het beheer van grote Europese geldstromen.

Volgens Timmermans is het "één voor twaalf". Hij zal aan de regeringen van Bulgarije en Roemenië overbrengen dat wat Nederland betreft maatregelen zullen volgen wanneer er geen verbetering in de situatie optreedt. 'Bulgarije en Roemenië zijn volwaardige EU-lidstaten, maar om volledig te kunnen profiteren van alle voordelen die de Unie biedt, moeten beide landen aantonen echt werk te maken van het wegwerken van de nog bestaande tekortkomingen', aldus de staatssecretaris. Tegelijkertijd zal Timmermans benadrukken dat Nederland de hand uitsteekt naar beide landen en als 'oude' EU-lidstaat bereid is om al zijn ervaring te blijven delen als ondersteuning bij de nodige hervormingen.

Timmermans zal in Bulgarije tevens aandacht besteden aan de verbeteringen op het gebied van de jeugdzorg. In februari van dit jaar bracht Timmermans een bezoek aan het tehuis in Mogilino nadat daar misstanden waren geconstateerd. In dat kader bezoekt hij op dinsdag een door Nederland gefinancierd UNICEF proefproject dat beoogt vorm te geven aan betere hulpverlening aan kinderen met speciale verzorgingsbehoeften.

Op woensdag ontmoet Timmermans in Boekarest vertegenwoordigers van de Roemeense regering met wie hij onder andere zal spreken over corruptiebestrijding en justitiële hervormingen. Tijdens het bezoek aan Roemenië zal Timmermans ook aandacht vragen voor de problematiek rondom de integratie van de Roma.

Noot voor redacties (