Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



Veiligheid verloskundigen sept 2008

Kamerstuk, 9 september 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ/EKZ-2872913

9 september 2008

In mijn brief van 11 april 2008 (CZ/EKZ-2839320) over de veiligheid van verloskundigen, heb ik gemeld u rond de zomer nader te informeren over de stand van zaken.

Omdat er ongerustheid heerste over de persoonlijke veiligheid van verloskundigen in sommige wijken van grote steden, heb ik met de Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen gesproken over een ophoging van het tarief voor verloskundige zorg in achterstandswijken. Met het verhoogde tarief komen middelen ter beschikking om noodzakelijke veiligheidsmaatregelen te kunnen bekostigen. De ophoging zou deel moeten uitmaken van een algehele tariefaanpassing voor verloskundige zorg in achterstandswijken, gelet op de hogere werkbelasting aldaar.

Ik kan u mededelen dat de Nederlandse Zorgautoriteit inmiddels een beleidsregel heeft vastgesteld op grond waarvan verloskundigen, een toeslag van 23 procent op het bestaande abonnementstarief kunnen declareren, voor zorg verleend aan burgers woonachtig in achterstandswijken. Met deze toeslag kan tevens worden voorzien in de bekostiging van aanvullende maatregelen, gericht op het bevorderen van de persoonlijke veiligheid van de verloskundigen. De beleidsregel treedt per 1 januari 2009 in werking.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

dr. A. Klink