Gemeente 's-Hertogenbosch

09-09-2008
SM's tijdelijk naar de Gruyterfabriek

Omdat het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch (SM's) het pand in het Paleiskwartier moet verlaten (2009), voordat de nieuwbouw in de binnenstad klaar is (2012), heeft de gemeente gezocht naar tijdelijke huisvesting voor het museum. Na een eerste inventarisatie zijn zestien locaties verkend en daaruit zijn vijf opties verder onderzocht. Het college kiest er uiteindelijk voor het SM's tijdelijk onder te brengen in De Gruyterfabriek, een pand dat qua sfeer uitstekend past bij de huidige tijdelijke huisvesting. Het college denkt zo op een goede manier de continuïteit van het museum te waarborgen. Het pand is eigendom van de BIM, die er een bedrijfsverzamelgebouw ontwikkelt met een profiel van creatieve bedrijvigheid. Omdat zowel BIM als gemeente investeren, is de huur voor SM's lager dan normaal. Daarnaast is met de BIM afgesproken dat deze lage huur gedurende 20 jaar ook voor andere culturele organisatie blijft gelden. Daarmee wordt met de investering, die nodig is om het pand te verbouwen, ook ruimte gecreëerd voor de lange termijn ten behoeve van culturele organisaties.

Investering die langer rendeert
Het SM's tijdelijk ergens huisvesten, betekent investeren voor een beperkte periode. Daarom heeft de raad gevraagd naar oplossingen te zoeken waarbij de investering langer rendeert. Het is niet mogelijk nu al aan te geven welke invulling over drie jaar of later De Gruyterfabriek krijgt. Daarom is met de BIM de afspraak gemaakt dat de lage huur, gedurende 20 jaar ook voor andere culturele organisaties blijft gelden. Huisvesting van het SM's in de De Gruyterfabriek kan binnen een totaalbudget van EUR 2,0 mln, waarbij ook bijkomende kosten (inrichting en afschrijving investeringen Paleiskwartier) zijn gedekt. Het college kiest voor deze optie omdat deze het beste voldoet aan de eisen: laagst mogelijke kosten en langer renderende investering.

Tijdelijke huisvesting nodig
De opening van de nieuwbouw van het museum in de binnenstad, is volgens de laatste planning op zijn vroegst in 2012. De BV Paleiskwartier heeft meegedeeld, dat de huur van het gebouw in het Paleiskwartier niet kan worden verlengd als medio 2008 het contract eindigt. De ontwikkelingen in het gebied zouden te sterk worden belemmerd als het SM's daar langer gehuisvest blijft. Verlenging is uiteindelijk toegezegd tot uiterlijk 1 juli 2009. Net als in 2004 vindt de gemeente het zeer onwenselijk dat het museum de komende jaren zonder huisvesting zit. De noodzaak voor vervangende huisvesting is nog steeds aanwezig en zelfs sterker dan bij het besluit in 2004. In de afgelopen periode heeft het museum zich opnieuw een positie in de stad en in het land verworven. Het zou erg onverstandig zijn om op weg naar de nieuwbouw deze ontwikkeling in de publieksopbouw te verspelen.