Gemeente 's-Hertogenbosch

09-09-2008
College presenteert evaluatie aanloopfase Cultureel Jongeren Centrum

In 2004 heeft de gemeente besloten een cultureel jongerencentrum te laten ontwikkelen. Daarbij is gekozen dit in twee fasen te doen: een aanloop- en een definitieve fase. In 2005 is besloten de uitvoering van de eerste fase te laten doen door Talent Factory BV. Voordat de raad beslist over een definitieve aanpak, is op haar verzoek de aanloopfase geëvalueerd.

Conclusie
In hoofdlijnen concludeert het college dat de doelstellingen voor een cultureel jongerencentrum niet voldoende zijn gerealiseerd, en dat de bedoelde samenwerkingsrelaties met culturele organisaties niet van de grond zijn gekomen. Maar ook concludeert het college dat de behoefte aan culturele jongerenactiviteiten op een eigen plek wel is aangetoond. Verder is duidelijk dat het concept Culture & Commerce en het feit dat de uitvoering door een onderneming is geschied, niet goed hebben gewerkt. De druk op de onderneming in dit concept drijft hem te zeer in de commerciële richting, waardoor de doelstelling (cultuur voor en door jongeren) niet voldoende wordt ondersteund. De organisatiestructuur van de Talent Factory BV kent geen bestuur of raad van toezicht. Daardoor is de organisatie kwetsbaar.

Het gebouw
Het gebouw kende veel beperkingen en dat waren gemeente en de onderneming zich bij de start bewust. De gemeente heeft in financiële zin meerdere malen daarin de helpende hand toegestoken. Ook zijn andere knelpunten zoals parkeerproblemen uiteindelijk opgelost. Hoewel de gemeente de beperkingen onderkent, meent het college dat daarmee niet kan worden geconcludeerd dat het niet voldoende slagen van het concept aan het gebouw te wijten is. Het feit dat de onderneming niet de voorgenomen aanpassingen aan het gebouw heeft gedaan, is een complicerende factor geweest. De gemeente had ten opzichte van de Talent Factory een dubbelrol (faciliterende en handhavende). Die heeft geleid tot ongewenste spanningen in de relatie met de onderneming. De gemeente had niet voldoende instrumenten om te sturen en daar waar de gemeente wel mogelijkheden bood om de spanningen te verminderen, reageerde de onderneming daar onvoldoende op.

Geen culture en commerce meer
Het college beseft dat de Talent Factory BV een moeilijke uitdaging is aangegaan, maar concludeert dat de onderneming niet in staat is gebleken om dit concept in deze situatie waar te maken. Het college wil niet verder met het concept Culture en Commerce en wil niet verder met het model waarin een commerciële onderneming de trekker is. Dit neemt niet weg dat bij het cultureel jongerencentrum ook in de toekomst ondernemend en zakelijk denken een deel van de bedrijfsvoering moet bepalen.

Kwartiermaker
Het college wil de conclusies uit de evaluatie gebruiken als bouwstenen voor toekomstig beleid. Er moet een goede voorbereiding komen van de organisatievorm die in de volgende fase het centrum gaat uitwerken. Overwogen wordt hiervoor een kwartiermaker aan te stellen die zorgt voor een goede organisatie met inbreng van sterke spelers en een goede maatschappelijke inbedding.