Gemeente 's-Hertogenbosch

09-09-2008
Hoofdlijnen cultuurbeleid 'Maken en Meedoen'

Positie versterken
Het college concludeert met tevredenheid dat het cultuurbeleid van de afgelopen periode veel vruchten heeft afgeworpen. Landelijke vergelijkingen geven 's-Hertogenbosch een hoge score als cultuurstad. Ook de eigen inwoners kennen het aanbod beter en waarderen het meer. Het college wil ook in de komende periode een cultuuraanbod van een hoog kwalitatief niveau. Het cultuurbeleid moet onze positie als cultuurstad vasthouden en versterken.

Makers van Kunst
In de stad wonen en werken veel kunstenaars en ontwerpers uit allerlei disciplines. Die blijven van belang omdat zij de kleur en dynamiek aan de stad geven, die voor het cultureel klimaat zo belangrijk zijn. Ze zijn ook onderdeel zijn van het draagvlak van het aanbod. Samen met een inzet op een goed en volledig podiumaanbod vormen zij een belangrijke basis voor het cultuurbeleid.
De afgelopen periode is de aandacht sterk op de podiumkunsten gericht. Met een kunstakademie in de stad en veel kunstenaars en kunstenaarsinitiatieven, zal in de komende jaren ook de beeldende kunst meer aandacht krijgen. Een van de speerpunten van dit beleid zal zijn de vestiging van een beeldend kunstencluster in de Willem 2 fabriek.

Meer cultuurdeelname
Maar het college wil ook sterker inzetten op cultuurdeelname. Cultuur in de wijken en kunsteducatie worden belangrijke peilers. Kunstenaars en professionele organisaties worden uitgedaagd hieraan bij te dragen. Daarom is aan de nota de titel Maken en Meedoen meegegeven. Het "maken van cultuur" en het "meedoen aan cultuur", zijn de twee belangrijke peilers van het beleid. Maar het gaat ook om het verbinden van die twee. Met het cultuurbeleid wil het college een blijvend sterke positie voor onze stad realiseren. De stad wil zich nadrukkelijk onderscheiden en dus niet alleen met de professionele kunst in de stedelijke voorzieningen in het centrum. Ook in de aanpak van de cultuurparticipatie staat een onderscheidende aanpak centraal.

College wil veld de ruimte geven
Het college presenteert de hoofdlijnen van het cultuurbeleid. Dat het om een nota op hoofdlijnen gaat, is veelbetekenend. Het college legt de raad voor de richting te bepalen, maar wil samen met de culturele organisaties over de uitwerking nadenken. Dit sluit aan bij een van de belangrijkste conclusies in de nota: de beste dingen komen tot stand door initiatieven uit het veld. Het college merkt op dat bijvoorbeeld een Verkadefabriek of een Koningstheater en Koningstheaterakademie nooit tevoren beleidsmatig hadden kunnen worden bedacht. Ook het Actieplan Cultuurbereik heeft geleerd dat het honoreren van initiatieven uit de stad goede resultaten oplevert. Daarom wil het college de komende periode ruim baan geven aan het culturele ondernemerschap in de stad. De gemeente wil minder bepalen hoe het beleid moet worden uitgevoerd en die vraag sterker bij de culturele spelers neerleggen.