De Haagse Hogeschool

Bruisende start opleiding Huidtherapie aan De Haagse Hogeschool

Deze week is met een glas roze champagne geproost op de start van de nieuwe opleiding Huidtherapie aan De Haagse Hogeschool. Academiedirecteur Marianne van de Werke is trots: âDeze opleiding vormt een belangrijke uitbreiding van ons opleidingsaanbod. We kunnen nu echt vorm gaan geven aan het multidisciplinair werken binnen de gezondheidsopleidingen.â Samen met collegelid Susana Menéndez heette zij de 57 eerstejaarsstudenten van harte welkom.

Huidtherapie is een jong en nog relatief onbekend vak. Dat neemt niet weg dat de behoefte aan huidtherapeuten groot is. De 400 huidtherapeuten die Nederland nu telt, hebben het stuk voor stuk druk. Huidtherapeuten hebben vaak een eigen praktijk of zijn verbonden aan een ziekenhuis of een teampraktijk. Voor de opleiding Huidtherapie geldt een numerus fixus van 50 studenten.

Huidtherapie is een paramedisch beroep. Huidtherapeuten zijn gericht op behandelingen van huidproblemen, die variëren van oedeemtherapie tot wondzorg en littekenbehandeling. Tot voor kort werden dit soort problemen ondergebracht bij de arts of de verpleegkundige. In sommige gevallen werd er zelfs niets gedaan, gewoon omdat de benodigde deskundigheid ontbrak. Nu de vraag naar specialistische behandelingen toeneemt, ontwikkelt het vak zich in een rap tempo.