Ingezonden persbericht


Persbericht

CGB zaak om hoofddoekje

Mag een katholieke school wel moslims aannemen, maar een hoofddoek weigeren?

Alkmaar, 9 september 2008

Vandaag op 9 september aanstaande komt er een zaak via Art.1 Bureau Discriminatiezaken NHN voor bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). De CGB is een soort rechtbank gespecialiseerd in de gelijke behandelingswetgeving. Voor een zaak bij de CGB is geen advocaat nodig, maar uitspraken zijn ook niet bindend. Gelukkig wordt in minimaal 70% van de gevallen de uitspraak wel gevolgd.

Deze zaak waarmee Art.1 NHN naar het CGB is gegaan gaat om een moslima die stage wilde lopen op een katholieke middelbare school. Zij was hiervoor aangenomen, mits zij haar hoofddoek af wilde doen. Zij draagt de hoofddoek echter uit religieuze overtuiging en voor haar behoort het afdoen ervan niet tot de mogelijkheden. Het afwijzen van iemand om een hoofddoek is in strijd met artikel 5 van de Algemene Wet Gelijke Behandeling. Daarin staat dat het verboden is onderscheid te maken op grond van godsdienst bij de arbeid. Er is echter een uitzondering gemaakt voor bijzondere scholen. Een katholieke school die het katholieke geloof consequent uitdraagt mag mensen weigeren op grond van hun geloof. De vraag is of dat in dit geval opgaat.

Directeur Marije Cornelissen van Art.1 Bureau Discriminatiezaken zegt: "Het is een spannende zaak waar de CGB het moeilijk mee zal krijgen. De katholieke school heeft aangegeven geen probleem te hebben met het aannemen van moslims, maar wel met zichtbare uitingen van hun geloof, in dit geval een hoofddoek. De vraag waar de CGB zich over moet buigen is of dat wel consequent is van de school. Ikzelf ben er niet over uit, want er is voor beide kanten iets te zeggen. Deze zaak gaat in ieder geval interessante jurisprudentie opleveren en zal aangeven hoe scholen hier in de toekomst mee om kunnen gaan."

Wanneer we het oordeel van de Commissie over deze zaak hebben gekregen zullen we daarover weer berichten.



Ingezonden persbericht