FNV

Akkoord over ontslagrecht

De ontslagvergoeding van veelverdieners gaat aan banden. Wie meer verdient dan 75.000 euro, krijgt bij ontslag nog maximaal één jaarsalaris mee. Dat heeft de FNV afgesproken met werkgeversorganisatie VNO-NCW en minister Donner van Sociale Zaken.

De FNV is blij dat hiermee een eind komt aan twee jaar bakkeleien over het ontslagrecht. Door dit akkoord zijn de plannen van de Commissie Bakker overbodig geworden. Dat geldt ook voor verdere plannen zoals bezuiniging op de WW, verhoging van de AOW-leeftijd en omvorming van de sociale zekerheid naar een individuele levensloopregeling.

Onderhandelaar Wilna Wind: "Nu kunnen we ons eindelijk weer bezighouden met het echte werk. En dat is zorgen dat meer mensen aan de slag komen, zoals vrouwen, allochtonen en oudere werkzoekenden."

Binnen enkele weken willen kabinet en sociale partners bij elkaar komen voor het Najaarsoverleg. Behalve over dit akkoord wordt daar gesproken over koopkracht, scholing, en meer mensen aan de slag.

In het ontslagakkoord staat verder niets over de lonen. De FNV presenteert volgende week maandag haar arbeidsvoorwaardenbeleid. De looneis voor volgend jaar wordt in november vastgesteld, na consultatie door de bonden van hun leden.

Vast staat al wel dat de FNV voor koopkrachtverbetering gaat. Ze is zich echter terdege bewust van het risico van een loon-prijs-spiraal. Wilna Wind: "Een loonprijsspiraal is niet in het belang van de leden. Koopkrachtverbetering wel."

Meer informatie: FNV Voorlichting, Harrie Lindelauff 020 58 16 552