Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk
8 september 2008 BVE/IenI/49265

Onderwerp Bijlage(n) Stand van zaken beschikkingen eerste cohort 1: Overzicht experimenten VM2 eerste cohort tijdelijke subsidieregeling vmbo-mbo2

In deze brief stel ik u op de hoogte van ontwikkelingen over het eerste cohort van de Tijdelijke Subsidieregeling vmbo-mbo2, `de experimenten vmbo-mbo2'.

In de periode van 3 tot en met 16 juli 2008 hebben scholen op grond van een regeling een aanvraag voor een experiment met de VM2-leergang kunnen indienen. In deze eerste tranche van het experiment konden slechts vmbo-scholen in samenwerking met het mbo aanvragen indienen; voor de tweede tranche van 1 augustus 2009 geldt, dat ook mbo-instellingen in samenwerking met het vmbo de experimentstatus kunnen aanvragen.

In totaal zijn 67 aanvragen ontvangen van in totaal 38 scholen. Twee aanvragen zijn niet binnen de aangegeven termijn ingediend; twee andere aanvragen bleken niet te beschikken over de beroepsgerichte programma's die volgens de aanvraag wel als uitvalsbasis fungeren voor de opzet van de leergang. Deze vier aanvragen zijn daarom niet in behandeling genomen.

Een beoordelingscommissie heeft vervolgens 63 aanvragen inhoudelijk beoordeeld. In totaal 27 van de aanvragen zijn daarbij ­ veelal om meerdere redenen - afgewezen. De 27 afgewezen aanvragen zijn ingediend door in totaal 14 scholen.

Bij de meeste afwijzingen speelt mee dat niet of onvoldoende aannemelijk is gemaakt dat de leergang VM2 op 1 augustus 2008 feitelijk van start kan gaan. Ook zijn veel aanvragen afgewezen omdat niet helder is hoe de terugvaloptie voor leerlingen naar het reguliere vmbo- respectievelijk mbo-programma wordt vormgegeven en/of hoe voorzien is in loopbaanbegeleiding en leerlingenzorg.

Er is een externe projectleider aangetrokken die de projecten gedurende het experiment zal begeleiden. Deze projectleider heeft inmiddels met een aantal van de afgewezen aanvragen van het eerste cohort gesprekken gevoerd. In deze gesprekken zijn ook de mogelijkheden voor het tweede cohort besproken.

blad 2/2

Zoals gesteld zijn 36 aanvragen door de beoordelingscommissie goedgekeurd. Deze aanvragen zijn ingediend door in totaal 20 scholen. Aan deze goedgekeurde experimenten nemen per 1 augustus 2008 volgens de ingediende plannen in totaal 1156 leerlingen deel.

Bij de aanvragen die gehonoreerd zijn, valt een aantal zaken op. De Tijdelijke Subsidieregeling vmbo- mbo2 maakt het mogelijk voor scholen om het vmbo-examen als verplicht onderdeel niet op te nemen in de leergang VM2. Echter de meeste scholen hebben in hun aanvragen aangegeven het vmbo- examen en diploma toch een onderdeel te laten zijn van het experiment.

Daarnaast hebben de meeste scholen aangegeven dat ze tijdens de leergang bezien of en zo ja voor welke leerling een cursusduur van 3 in plaats van 4 jaar aan de orde is. Verwacht was dat meer experimenteerscholen op voorhand een duidelijke keuze zouden maken voor een vaste standaard cursusduur van 3 of 4 jaar.

In de bijlage vindt u een overzicht van de aanvragen die zijn gehonoreerd.

U wordt door mij in het vervolgtraject op de hoogte gehouden van de verdere ontwikkelingen omtrent het experiment VM2.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart