Medische specialisten overhandigen petitie over wc's aan Koenders

09/09/2008 10:59

Simavi

Op dinsdag 9 september om 15.30 uur wordt op het Plein in Den Haag namens vierhonderd medisch specialisten, samen met initiatiefnemer Simavi de petitie overhandigt aan minister Koenders. De petitie roept de minister op om tijdens de komende Verenigde Naties top in New York, water en sanitatie (Milleniumdoel 7) hoog op de agenda te zetten. Een oproep die hard nodig is nu afgelopen vrijdag de VN in een rapport concludeerde dat de rijke landen hun beloften niet nakomen als het gaat om hulp aan ontwikkelingslanden.

Vijfhonderd plastic wc potjes sieren tijdens de overhandiging het Plein in Den Haag als symbool voor de vijfduizend (een factor tien!) kinderen die dagelijks overlijden door gebrek aan sanitaire voorzieningen, schoon drinkwater en voorlichting over hygiëne.

Maak van de VN-Top écht het verschil

Een Nederlandse delegatie bestaande uit minister-president Jan-Peter Balkenende, minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander zal bij de VN top over de Millenniumdoelstellingen (vanaf 24 september in New York) aanwezig zijn. "Rijke landen komen volgens de VN hun beloften niet na. De delegatie heeft de kans in handen om het tij te keren en te laten zien dat gemaakte beloften wel degelijk worden nagekomen", aldus Rolien Sasse, directeur van Simavi, "Investeren van $1,- in sanitatie heeft een gemiddeld rendement van $9,-. Het heeft direct gunstig effect op de overige millenniumdoelen en is daarmee heel effectief.

Iedere 17 seconden sterft een kind

De water- en sanitatiecrisis vormt één van de grootste bedreigingen ter wereld als het gaat om een duurzame toekomst voor ontwikkelingslanden. Zonder het bezweren van deze crisis kan de gezondheid, het onderwijs en het economisch perspectief van honderden miljoenen mensen niet structureel verbeteren. Iedere 17 seconden sterft in ontwikkelingslanden een kind door diarree als gevolg van slechte hygiënische omstandigheden en het gebrek aan veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen. Dit zijn 5.000 kinderen per dag. De wereldwijde water- en sanitatiecrisis treft niet alleen kinderen: meer dan 1 miljard mensen hebben geen toegang tot schoon water en 2,6 miljard mensen beschikken niet over sanitaire voorzieningen.





http://www.simavi.org


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,