Stadsdeel Amsterdam-Noord

Noordlijn eerder dan Noord/Zuidlijn

Het dagelijks bestuur van Amsterdam-Noord pleit ervoor om direct na oplevering van het tracé in Noord in 2013, de metro vast te laten rijden. Het gaat om het stuk tussen de beginhalte in Amsterdam-Noord en het Centraal Station. Deze `Noordlijn' is van groot belang om het tempo te houden in de ontwikkeling van Amsterdam-Noord. Daarom wil het stadsdeel niet twee jaar wachten tot de rest van de Noord/Zuidlijn klaar is. Dit laat het stadsdeel weten in een brief aan wethouder Tjeerd Herrema van Verkeer met het verzoek dit te bepleiten bij de Stadsregio.

Ontwikkeling Amsterdam-Noord mag niet stagneren

"De afgelopen jaren maakt Amsterdam-Noord spectaculaire ontwikkelingen door, zowel rond het toekomstige metrostation Buikslotermeerplein, als langs de Noordelijke IJ-oevers van het Hamerstraatgebied tot en met het Cornelis Douwesterrein. De vertraging die de Noord/Zuidlijn in de rest van de stad oploopt, mag geen nadelige gevolgen mag hebben voor onze bewoners, bedrijven en investeerders. Met de Noordlijn blijft het voor bedrijven, investeerders, projectontwikkelaars, woningcorporaties en de culturele sector aantrekkelijk zich op dit moment in Amsterdam-Noord te vestigen. Dat betekent een groei van de werkgelegenheid in het stadsdeel; belangrijk voor Amsterdamse werkzoekenden", aldus portefeuillehouder Chris de Wild Propitius.

"Wij maken ons verder ook hard voor een goede bereikbaarheid. Daar hoort dit stuk metro vanaf 2013 bij."

Overige voordelen


* De Noordlijn begint bij het metrostation Buikslotermeerplein, krijgt een halte bij het Noorderpark en verlaat bij de Sixhaven het stadsdeel om door te rijden naar het Centraal Station. Als de Noordlijn rijdt, hoeft de helft van de bussen tussen CS en Buikslotermeerplein niet meer te rijden. Ook hoeft de Stadsregio twee jaar lang geen bijdrage te betalen, omdat de hele Noord/Zuidlijn pas twee jaar later gaat rijden.
* Bij het station Buikslotermeerplein komen behalve een metrostation, ook een busstation en een Park and Ride-voorziening (P+R). Met Park and Ride kun je je auto parkeren en verder reizen met de metro of bus. Het aantal reizigers met het openbaar vervoer neemt hierdoor zeker toe.