Persbericht Wageningen Universiteit, 058wu, 9 september 2008

Wageningen Universiteit benoemt hoogleraar Translationele toxocologie

Per 1 september heeft Wageningen Universiteit dr. Ruud Woutersen benoemd tot buitengewoon hoogleraar Translationele toxicologie. Zijn leerstoel is in het leven geroepen door de Stichting Lorentz-van Itersonfonds TNO. Woutersen, in het dagelijks leven in dienst van TNO gaat mede het Kenniscentrum voor Innovatieve Toxicologie, een samenwerking van Wageningen Universiteit en TNO, leiden.

Tot de leeropdracht van prof. Woutersen behoort het versterken van de integratie tussen de klinische toxicologie en de experimentele toxicologie met het doel methoden te ontwikkelen die het mogelijk maken om sneller een betrouwbare toxicologische risico-evaluatie uit te voeren met gebruik van minder proefdieren. Toxicologisch onderzoek is van groot belang bij het, veelal wettelijk voorgeschreven, onderzoek om de schadelijke werking van bijvoorbeeld medicijnen, industriële chemicaliën en ingrediënten van voedingsmiddelen vast te stellen. Bij dit richtlijn gedreven onderzoek worden nog altijd veel proefdieren gebruikt maar daar bestaan in toenemende mate ethische bezwaren tegen. Bovendien is proefdierenonderzoek erg duur en kosten beoordelingsprocedures voor nieuwe producten veel tijd.

Translationeel toxicologisch onderzoek draagt bij aan het verkrijgen van meer inzicht in de factoren die een rol spelen bij de extrapolatie van proefdier naar mens, door meer geïntegreerd gebruik te maken van de resultaten van in vivo en in vitro onderzoek en gegevens uit de klinische toxicologie. Wat betreft het laatstgenoemde gaat het om de vergelijking van klinisch onderzoek bij gezonde mensen, maar ook om personen die per ongeluk zijn blootgesteld aan een schadelijke dosis van een giftige stof, met resultaten uit proefdierenonderzoek. Prof. Woutersen verwacht dat met behulp van het translationele toxicologische onderzoek de gezondheidsrisico's van nieuwe producten efficiënter en met minder gebruik van proefdieren is te voorspellen.

Ruud Woutersen (Rotterdam, 1950) studeerde biologie in Utrecht, waar hij in 1979 promoveerde. Hij is thans plaatsvervangend hoofd van de afdeling 'Toxicology and Applied Pharmacology' bij TNO Kwaliteit van Leven in Zeist.