Gemeente Breda

Bredase economie: stilte voor de storm?

De Bredase ondernemers waren in het tweede kwartaal van 2008 nog steeds positief over hun huidige en toekomstige bedrijfsactiviteiten.

De arbeidsmarkt van Breda laat ook nog steeds een afname zien van het aantal werklozen. De krappe arbeidsmarkt zorgt echter voor meer lastig vervulbare vacatures. Belangrijk voor het ondernemerschap in de wijken van Breda is de beschikbaarheid van vastgoed. Dit zijn enkele opvallende constateringen in de tussenrapportage van de Economische Barometer Breda 2008-2009. De Economische Barometer Breda is een samenwerkingsverband tussen Avans Hogeschool, Gemeente Breda en Rabobank Breda.

Ondernemers nog positief gestemd in vorige kwartaal

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2008 gegroeid met 2,8% ten opzichte van een jaar eerder. Hiermee kwam de groei lager uit in vergelijking met 2007. Voor het komend jaar wordt een economische groei van 1,25% verwacht.

Ondanks de minder hard groeiende economie blijven de Bredase producenten positief gestemd. Dit blijkt uit het producentenvertrouwen dat twee keer per jaar door studenten van de Avans Hogeschool wordt gemeten. De Economische Barometer Breda geeft een cijfer weer dat aangeeft hoe ondernemers de huidige bedrijfsactiviteiten en de bezettingsgraad beoordelen. Ook het oordeel van de ondernemers over hun toekomstige bedrijfsactiviteiten en de mogelijk te verwachten knelpunten, zoals moeilijk vervulbare vacatures, worden in het producentenvertrouwen meegewogen.

Het producentenvertrouwen laat ook in het tweede kwartaal van dit jaar een positieve stemming zien in de drie onderzochte sectoren: industrie, zakelijke dienstverlening en logistiek. De scores bij de sector industrie zijn dit jaar zelfs nog wat hoger in vergelijking met de afgelopen periode. De sector logistiek scoort ongeveer gelijk. Alleen de zakelijke dienstverlening laat een geringe daling zien. Maar ondanks deze lichte daling bij de zakelijke dienstverlening zijn de ondernemers ook hier nog steeds positief. Niet alleen in Breda zijn de ondernemers in het tweede kwartaal nog steeds positief gestemd, uit cijfers van het CBS blijkt dat dit ook landelijk het geval is.

Van een crisis lijkt in Breda, in het tweede kwartaal van dit jaar, dus nog geen sprake te zijn. Echter, op nationaal niveau maakt het consumentvertrouwen een zorgelijke ontwikkeling door. Eind juli berichtte het CBS dat de consument nooit eerder in één jaar tijd zoveel vertrouwen heeft verloren. (Overigens trad in Augustus dit jaar opmerkelijk genoeg weer een licht herstel op.) De vraag is nu of het producentenvertrouwen in Breda op termijn ook het gedaalde consumentenvertrouwen gaat volgen. De volgende enquête over het producenten-vertrouwen, in het najaar, kan daar uitsluitsel over geven.

Werkloosheid daalt nog steeds

De Economische Barometer Breda geeft verder aan dat veel bedrijven personeelsuitbreiding overwegen maar dat er in de toekomst wel problemen worden voorzien bij het vervullen van bepaalde vacatures. Dit toekomstbeeld versterkt de vraagzijde van de arbeidsmarkt.

Momenteel is de spanning op de arbeidsmarkt nog steeds aanwezig, ondanks de lagere economische groei. Vanaf het jaar 2006 is er een sterke daling zichtbaar van het aantal werklozen in Breda en deze ontwikkeling zet ook in het eerste halfjaar van 2008 door. In juni 2008 telt Breda nog 4.886 werklozen. Vanaf 2006 is het aantal werklozen in Breda daarmee met 40% gedaald. Desondanks is het werkloosheidspercentage nog wel iets hoger dan het landelijk gemiddelde.

Door de krapte op de arbeidsmarkt is het voor ondernemers lastig om goede en betaalbare arbeidskrachten te vinden. Dit probleem is niet alleen in Breda aanwezig maar in de hele regio West-Brabant. De krapte-indicator van het CWI laat voor de regio West-Brabant een krappere arbeidsmarkt zien dan landelijk het geval is (zeer krap versus krap). Dit betekent dat in de West-Brabantse regio het mogelijk nog moeilijker is om aan geschikt personeel te komen en dat vacatures daarmee gemiddeld langer openstaan dan landelijk.

Beschikbaarheid vastgoed belangrijk bij wijkeconomie in Breda

Elk jaar belicht de Economische Barometer Breda een specifiek thema. Dit jaar is dat de wijkeconomie. Belangrijke kenmerken van de wijkeconomie zijn: een sociaal én economisch netwerk op het niveau van wijken, buurten of kernen, menging van wonen en werken, kleinschaligheid en specialisatie.

Een onderzoek bij 263 ondernemers in de wijken van Breda geeft de volgende resultaten. De beschikbaarheid van het pand is in bijna de helft van de gevallen (48%) de belangrijkste reden om zich in de wijk te vestigen. Van de ondernemers is 30% in het eigen woonhuis begonnen.

Het gemiddelde rapportcijfer voor het bedrijfspand is 7,6 en voor het vestigings-klimaat in de wijk een 6,8. Eén op de 5 bedrijven geeft aan plannen te hebben om te verhuizen. Als meest genoemde redenen (65%) van verhuizing worden genoemd: de grootte/geschiktheid van het pand en de wens tot uitbreiding. Verder blijkt dat ondernemers contacten met collega-ondernemers en zakelijke activiteiten in de buurt wel belangrijk vinden, maar men doet er zelf weinig aan.

Een volledige rapportage over de wijkeconomie in Breda wordt gegeven in het eindrapport van de Economische Barometer Breda 2008-2009, dat in januari 2009 verschijnt.

Breda, 1 september 2008