Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Thuiswerken populair bij forenzen

Den Haag, 9 september 2008

De mogelijkheid om thuis te kunnen werken geniet de voorkeur van de meeste werknemers als alternatief voor het forenzenverkeer. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van de ANWB onder werknemers. Reizen met het openbaar vervoer en flexibele werktijden zijn ook alternatieven die goed aansluiten bij de persoonlijke situatie. Opmerkelijk is dat het aanbod van werkgevers om bijvoorbeeld thuis te werken achterblijft bij de wensen van werknemers. Consequent door het onderzoek heen geeft een kleine 10 % aan een andere baan te zoeken of zelfs te verhuizen.

Tijdens het woon-werkverkeer ervaart een derde van de automobilisten vertraging door files en vindt dit ook problematisch. Van de leaserijders ervaart bijna de helft het als een probleem. Bij gemiddeld een vijfde van de forenzen leidt irritatie of frustratie ertoe dat deze personen nu al een ander vervoermiddel nemen. Werknemers in de regio Rotterdam ervaren de meeste problemen bij woon-werkverkeer. Opvallend is dat de werknemers in de regio Haaglanden de meeste alternatieven krijgen aangeboden, bijvoorbeeld een fiets van de zaak. In de regio Eindhoven/Den Bosch hebben werknemers minder mogelijkheden om thuis te werken, maar ervaren de minste problemen bij het woon-werkverkeer.

De belangrijkste conclusie uit het onderzoek, uitgevoerd door TNS NIPO: betere aansluiting van vraag en aanbod om bijvoorbeeld thuis te werken. Ook zijn werknemers vaak niet goed op de hoogte wat de alternatieve mogelijkheden zijn bij hun eigen werkgever. Voor werkgevers ligt hier een kans om werknemers hierop te wijzen. Bovendien kan een persoongebonden bedrag werknemers helpen zélf een keuze te maken tussen verschillende aangeboden alternatieven.

De ANWB helpt bij keuzes voor slimme mobiliteit. De Nationale Filevrije dag wordt georganiseerd door de ANWB die ter gelegenheid van haar 125 jarig bestaan haar maatschappelijke rol op het gebied van de mobiliteit wil onderstrepen. De Nationale Filevrije Dag vindt op donderdag 9 oktober plaats. Zie ook www.filevrijedag.nl


Noot voor de redactie;

Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB