Gemeente Oldenzaal


Bouwwerkzaamheden bergbezinkbassin van start

gepubliceerd op : 9-9-2008

Tussen het Hennie Kuiperviaduct en het kantoorgebouw van de IZA is een begin gemaakt met de bouw van het nieuwe bergbezinkbassin.

Deze grote betonnen bak met een inhoud van ruim 2000 m3 vangt ongezuiverd rioolwater op bij hevige regenval, waardoor er minder vuil rioolwater in de Gammelkerbeek terecht komt. Verwacht wordt dat het bassin aan het einde van het jaar klaar is.

De plaats waar het bergbezinkbassin wordt aangelegd.

Nu is het nog zo dat tijdens zware regenbuien het regenwater wordt vermengd met vervuild rioolwater en via een zogeheten `overstort' in de Gammelkerbeek wordt geloosd. Om deze vorm van milieuvervuiling tegen te gaan heeft de gemeenteraad besloten dat een bergbezinkbassin moet worden aangelegd. Het bassin maakt onderdeel uit van het veel bredere gemeentelijk rioleringsplan, dat de gemeenteraad in oktober 2006 heeft vastgesteld. Bovendien is de gemeente wettelijk verplicht een bijdrage te leveren aan de verbetering van
oppervlaktewaterkwaliteit.

Werking van het bassin
Het bassin vangt vervuild rioolwater op bij hevige regenbuien. Zodra het rioolstelsel weer genoeg capaciteit heeft, wordt dit water teruggepompt in het riool. Op die manier komt het vervuilde water minder snel in de Gammelkerbeek terecht. Mocht er zoveel regen vallen dat ook de capaciteit van het bassin niet voldoende is en er alsnog water uit het riool in de Gammelkerbeek terecht komt, dan is dit water niet zo erg vervuild. Dit komt omdat de vervuilende stoffen in het water in het bergbezinkbassin de gelegenheid hebben gehad om te bezinken.

Vervolg van de werkzaamheden
Aannemer Eggengoor uit Radewijk voert de werkzaamheden uit. Als alles volgens plan verloopt, kan het bassin aan het einde van dit jaar in gebruik worden genomen. Fietsers kunnen enige hinder ondervinden van de bouw van het bergbezinkbassin.

Daarna wordt begonnen met de aanleg van de zogeheten `groene berging'. Dit is een extra buffer tussen het bergbezinkbassin en de Gammelkerbeek. Vervuild water dat niet meer in het bassin kan, wordt in dit verdiepte grasveld opgevangen. Zodra de omstandigheden het toelaten wordt het vervuilde water in het riool teruggepompt. Deze groene berging wordt aangelegd in het grasveld tussen de Provinciale Rondweg, de Schipleidelaan en de oprit naar de Provinciale Rondweg. Begin 2009 wordt een aantal leidingen onder de Schipleidelaan aangelegd voor de verbinding met de groene berging. Halverwege 2009 wordt gestart met de aanleg van de groene berging.