Menzis


09 september 2008

Patienten krijgen beste en snelste ziekenhuiszorg voor vijf behandelingen

Menzis biedt klanten de keuze voor de beste en snelste ingreep bij borstkanker, staar, spataderen, liesbreuk en meniscusverwijdering. Klanten krijgen namelijk vanaf 1 oktober het advies om bij één van deze behandelingen te kiezen voor een ziekenhuis dat daarvoor het Menzis TopZorg-predikaat heeft.

De ervaren kwaliteit van een ziekenhuisbehandeling wordt mede bepaald door de wachttijden. Die vormden daarom een belangrijk criterium. Vrouwen met een knobbeltje in de borst kunnen straks bijvoorbeeld binnen maximaal drie werkdagen en vaak al binnen één of twee dagen terecht. Gemiddeld ligt de norm op zeven dagen. Ook voor een meniscusoperatie kunnen klanten van Menzis binnen maximaal zes weken terecht. Doorgaans duurt dit elf weken.

Patiëntenvereniging: `voorbeeld'

De kwaliteitseisen die gelden voor de Menzis TopZorg-behandelingen borstkanker, zijn tot stand gekomen in nauw overleg met de BorstkankerVereniging Nederland (BVN), de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF).
"De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) is verheugd dat zorgverzekeraar Menzis de visie van de BorstkankerVereniging Nederland op de kwaliteit van de behandeling voor borstkanker inzet bij de afspraken met de ziekenhuizen", aldus directeur Anemone Bögels. "De NFK verwacht dat dit initiatief als voorbeeld zal dienen om ook de visie van andere kankerpatiëntenorganisaties op de kwaliteit van de behandeling voor hun vorm van kanker in te zetten bij toekomstige onderhandelingen met behandelaars."

Drie regio's

Menzis TopZorg is in eerste instantie gecontracteerd in de regio's Groningen, Twente en Gelderland. In Groningen haalde het Martini ziekenhuis vier predikaten binnen (staar, meniscus, spataderen, liesbreuk), de emeste in die provincie. In Twente scoorde de Zorggroep Twente - als enige - zelfs alle vijf de predikaten. Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk heeft van Menzis voor vier behandelingen het predikaat Menzis TopZorg gekregen en is daarmee het best scorende ziekenhuis van de regio Gelderland.

Inzicht in kwaliteit

Nederlandse ziekenhuizen staan voor kwaliteit. Dat bleek uit het feit dat vrijwel alle ziekenhuizen in het noorden en oosten voor het predikaat in aanmerking wilden komen. Per regio werden de twee, drie of vier beste ziekenhuizen geselecteerd. Bas Leerink, lid van de Raad van Bestuur: "Ik ben blij om te merken dat ziekenhuizen overtuigd zijn van hun kunnen. Daaruit blijkt niet alleen dat ze vertrouwen hebben in hun kwaliteit, maar ook dat ze meer en meer letten op prestaties van andere ziekenhuizen. Dit is de manier om die kwaliteit ook inzichtelijk en vergelijkbaar te maken voor klanten die hiermee aanwijsbaar de beste zorg krijgen. De ziekenhuizen hebben ons hier massaal bij geholpen."
Een klant van Menzis kan altijd zijn persoonlijke voorkeur laten voorgaan, want Menzis vergoedt behandelingen ook als de klant naar een ziekenhuis zonder Menzis TopZorg-predikaat gaat. De Menzis TopZorg-contracten lopen van 1 oktober 2008 tot en met 2010.