Gemeente Voorschoten

gezamenlijk bodemschatten

Gemeenten beschermen gezamenlijk bodemschatten

archeologievondst De gemeenten Wassenaar, Voorschoten en Leidschendam-Voorburg liggen in een waardevol gebied met veel bodemschatten. De verantwoordelijkheid om het 'bodemarchief' te beschermen ligt sinds een jaar bij de lokale overheid. Wassenaar, Voorschoten en Leidschendam-Voorburg hebben deze verantwoordelijkheid collectief opgepakt. Omdat de gemeenten landschappelijk, cultuurhistorisch en geologisch veel overeenkomsten vertonen, hebben ze gezamenlijk de archeologienota 'Het bodemarchief ontrafeld' laten opstellen.

De gemeenten hebben zich verbonden in het Pact van Duivenvoorde, dat zich inzet voor behoud en versterking van de cultuurhistorische waarden van het pactgebied. Het gezamenlijke archeologiebeleid is hier een mooie invulling van. Zo kunnen de gemeente het erfgoed dat in de bodem ligt opgeslagen veiligstellen voor de toekomst. Bij de nota hoort ook een kaart, die aangeeft waar bepaalde archeologische waarden zich bevinden of te verwachten zijn. De kaart is een middel om in een zon vroeg mogelijk stadium van het planvormingsproces en ruimtelijke ontwikkelingen de archeologische waarden in te schatten.

De nota en kaart zijn nog in conceptvorm. Bij het opstellen ervan is onder meer gebruik gemaakt van bestaande informatie en input van historische verenigingen uit de regio. Ook zijn organisaties met kennis op het gebied van historie en archeologie gevraagd om inbreng. Op woensdag 10 september wordt de nota gepresenteerd aan de gemeenteraadsleden van de drie gemeenten. Deze presentatie vindt plaats tijdens de Open RAADhuisavond in Huize Swaensteijn, Herenstraat 72-74 Voorburg, vanaf 20.30 uur. Een tweede avond wordt georganiseerd op 15 september om 19.30 uur in Raadhuis de Paauw, Raadhuislaan 22, Wassenaar. Daarna komt de nota vrij voor inspraak van belanghebbenden.
* 9 september 2008