PO-Raad: structurele verhoging financiën noodzakelijk

09/09/2008 13:43

Vereniging PO-Raad

Reactie PO-Raad op initiatief 'Help, de school verzuipt'

liever ophoging lumpsum dan uitbreiding regeling conciërges

PO-Raad: structurele verhoging financiën noodzakelijk

De PO-Raad heeft alle begrip voor de actie 'Help, de school verzuipt' en pleit voor een structurele verhoging van de begroting voor het basisonderwijs. De middelen voor ondersteuning en materiële instandhouding van basisscholen zijn volstrekt onvoldoende. Dat is de kern van de reactie van de PO-Raad op het initiatief 'Help, de school verzuipt'. Vandaag hebben de initiatiefnemers handtekeningen aangeboden aan de Tweede Kamer.

De PO-Raad inventariseert op dit moment hoeveel geld er bij moet om de materiële instandhouding van basisscholen weer op peil te brengen. De gestegen energieprijzen zijn bijvoorbeeld nooit gecompenseerd. Verder zijn normbedragen voor huisvesting ook niet aangepast aan de sterk gestegen kosten in de bouw. Voor de bespreking van de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer zal de PO-Raad de conclusies van de inventarisatie presenteren.

De PO-Raad vraagt zich wel af of uitbreiding van de huidige conciërgeregeling de beste manier is om meer ondersteuning in de school te krijgen. Daar gaat het om éénmalig geld van OCW, waar gemeenten en schoolbesturen zelf nog geld bij moeten leggen. Veel scholen hebben al een conciërge en kunnen dan dus geen aanspraak doen op extra middelen. Die scholen zijn overigens niet rijker dan scholen zonder conciërge, maar hebben een andere keuze gemaakt in de besteding van de beschikbare budgetten.

De PO-Raad wil voorkomen dat er op deze manier weer allerlei potjes ontstaan met de bijbehorende bureaucratie. Ophoging van de lumpsum is een veel betere manier om te investeren. Deze regering wil de kwaliteit van het primair onderwijs serieus aanpakken, maar dan moet zij de basisscholen ook in staat stellen om op de langere termijn serieuze verbeteringen door te voeren in hun onderwijs.





http://poraad.nl