NICIS: "Gemeenten moeten oude bedrijfsterreinen opknappen"

09/09/2008 13:46

Nicis Institute

Den Haag, 9 september 2008 - De visie van de Taskforce (Her)ontwikkeling Bedrijventerreinen is een uitstekende aanzet om de aanpak van oude bedrijfsterreinen te versnellen. De taskforce, onder leiding van Peter Noordanus, presenteerde vanmiddag het rapport "Kans voor Kwaliteit" met daarin een reeks van aanbevelingen om de problematiek rond bedrijfsterreinen aan te pakken. Wetenschappelijk directeur prof. dr. Wim Hafkamp van Nicis Institute is tevreden over het advies. "Nu moet er doorgepakt worden. Gemeenten moeten over hun eigen grenzen heenkijken en stoppen met elkaar te beconcurreren. Er liggen teveel terreinen leeg, die soms ook nog ernstig vervuild zijn."

De belangrijkste aanbeveling is volgens Hafkamp de bepleite regionale aanpak. "Regionale ontwikkelingsbedrijven kunnen de vraag en aanbod samenbrengen en houden overzicht over wat er aan nieuwe terreinen moet komen en hoe oude terreinen opgeknapt worden." Hafkamp waarschuwt wel dat er oog moet blijven voor gemeenten die actief een samenhangend beleid voeren, waarvan de bedrijventerreinen slechts een onderdeel zijn. "Vaak past dit beleid in problemen rond verkeer en vervoer, arbeidsmarkt en woningbouw. Alleen een regionale ontwikkelingsmaatschappij met doorzettingsmacht van bovenaf helpt dan niet. Er moeten heldere afspraken zijn waar gemeenten zich in herkennen."

Om de aanpak van de bedrijventerreinen te laten slagen stelt Nicis Institute de gegevens uit de nationale bedrijvenmonitor ter beschikking. Met die gegevens krijgen zowel het ministerie van Economische Zaken als de gemeenten inzicht over de samenhang van allerlei factoren die belangrijk zijn bij de aanpak. "Daarnaast ondersteunen wij de aanpak met meerjarig wetenschappelijk onderzoek over de economische effecten van bedrijventerreinen. Een logische vervolgstap is de oprichting van een kenniscentrum waar alles wat er aan kennis verzameld is, samengebracht wordt", aldus Hafkamp.





http://www.nicis.nl