Partij van de Arbeid

PvdA positief over akkoord ontslagrecht

09-09-2008 11:56

PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer is positief over het akkoord dat zich aftekent tussen FNV, VNO en het kabinet over het ontslagrecht. Hamer: Natuurlijk geldt eerst zien en dan geloven, maar het heeft er alle tekenen van dat de versoepeling van het ontslagrecht van de baan is.

Hamer vervolgt: De rechtsbescherming van de werknemer blijft recht overeind en dat is goed nieuws voor werknemers. De enige wijziging is de maximering van de ontslagvergoeding van de gouden handdruk waarbij de rechter overigens wel blijft toetsen op redelijkheid en billijkheid.

Het gaat dan om een jaarinkomen vanaf 75000 euro die in de toekomst in principe maximaal nog een jaarsalaris meekrijgt bij ontslag. Ook is de PvdA tevreden dat de verlaging van de WW-premie voor werknemers wordt doorgezet. Onderdeel van de afspraken is ook dat allerlei andere voorstellen zoals aantasting van de WW-periode nu van de baan zijn. Werkgevers, werknemers en kabinet gaan nu echt aan de slag om mensen aan het werk te krijgen.

Voor ons is overeenstemming tussen werknemers en werkgevers op dit punt heel belangrijk, dat hebben we vanaf het begin bij de discussie over het ontslagrecht gezegd. Met dit akkoord is een einde gekomen aan de slepende discussie over het ontslagrecht. We kunnen nu verder vooruit kijken, aldus Hamer.

Luister naar de reactie van Hamer op Radio 1>