ABVAKABO FNV

Akkoord ontslagrecht: bond is tevreden

Er is een akkoord tussen de sociale partners (werkgevers, werknemers en het kabinet) over het ontslagrecht. ABVAKABO FNV is heel tevreden met de gemaakte afspraken, die veel ellende voorkomen.

De afgelopen jaren is een patstelling ontstaan rond het ontslagrecht. De commissie Bakker is ermee aan de slag gegaan. De plannen van deze commissie en dan met name de zogenaamde tweede spoor-plannen beloofden niet veel goeds voor werkend Nederland. Onderdeel van de tweede spoor-plannen zijn een verdere afbraak van de WW en het invoeren van werk naar werk-budgetten waar mogelijk zelf voor gespaard moet worden.

Met het akkoord over het ontslagrecht van vandaag is een eind gekomen aan de impasse. De afspraken over het ontslagrecht zijn glashelder en bevatten de volgende onderdelen:

* Het ontslagrecht voor de inkomens onder bruto EUR 75.000 verandert niet.

* Het ontslagrecht voor inkomens boven bruto EUR 75.000 wordt gemaximeerd op maximaal 1 jaarsalaris.

* Werknemers die meer dan bruto EUR 75.000 verdienen mogen aanvullende afspraken maken met de werkgever over de hoogte van de ontslagvergoeding.

* Het tweede spoor van de commissie Bakker is van de baan. Dit betekent dat de werk naar werk-plannen, de aantasting van de WW en werkbudgetten niet door gaan.

* De verhoging van de AOW-leeftijd gaat niet door.
* Er zijn geen specifieke afspraken gemaakt over de positie van ambtenaren. Dit betekent dat er voor ambtenaren vooralsnog niets verandert.

Het bereiken van een akkoord rond het ontslagrecht stemt tot tevredenheid, maar er is nog veel werk te doen. FNV wil dit najaar tijdens het zogenaamde najaarsoverleg een akkoord bereiken om de koopkracht te verbeteren. Voor onze achterban zijn de koopkrachtvoorspellingen voor 2009 een bron van angst. Door de oplopende inflatie gaat bijna iedereen er volgens de laatste voorspellingen in 2009 op achteruit. Daar gaan wij als ABVAKABO FNV natuurlijk iets aan doen.

Dit najaar stellen wij een verantwoorde looneis voor 2009 vast die minimaal gelijk is aan het inflatieniveau in 2008. Maar ABVAKABO FNV doet meer. De koopkracht van burgers wordt beïnvloed door dat bij werkgevers halen. Ook de inkomensmaatregelen die het kabinet neemt, zijn van invloed op de koopkracht. Dit advies is overgenomen en in 2009 beginnen we met een forse inzet tijdens het najaarsoverleg, om vanuit het inkomensbeleid de koopkracht te verbeteren. Onze belangrijkste inzet voor het inkomensbeleid is:
* De BTW-verhoging van 19% naar 20% gaat niet door. Dit heeft een positief effect op de koopkracht van alle consumenten door een dempend effect op de inflatie. Deze afspraak is in de Tweede Kamer al toegezegd en is daarmee definitief en niet meer afhankelijk van het najaarsakkoord.

* De WW-premie gaat naar 0%. Dit heeft een positief effect op de koopkracht van werknemers, zij het niet voor alle inkomensniveaus in gelijke mate. De verlaging van de WW-premie naar 0% moet nog vastgelegd worden tijdens het najaarsoverleg.
* Er worden aanvullende fiscale aanpassingen gedaan om de koopkracht van met name uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden te ondersteunen. Deze groepen profiteren niet van de verlaging van de WW-premie zodat de koopkracht middels fiscale maatregelen ondersteund moet worden.

* Er komt meer fiscale ruimte voor reiskostenvergoeding.
* Voor ABVAKABO FNV is ook de financiering van het akkoord een belangrijk aandachtspunt. Afgesproken is dat het uitstel of de invoering van fiscale maatregelen niet ten koste mogen gaan van arbeidsvoorwaardenruimte in de collectieve sector.

Het niet-doorgaan van de BTW-verhoging is al bereikt door eerdere actie van FNV. Ook over het verlagen van de WW-premie naar 0% is al verregaande overeenstemming met het kabinet.