Gemeente Leidschendam-Voorburg


Parels van baksteen ode aan monumenten

8 september 2008 - Met de verschijning van het monumentenboek Parels van baksteen, monumenten van Leidschendam-Voorburg komt een langgekoesterde wens uit van het gemeentebestuur. Wij hechten grote waarde aan het erfgoed in onze gemeente, vertelt Marcel Houtzager, die als wethouder stedelijke ontwikkeling ook monumenten in zijn portefeuille heeft. Het monumentenboek is een prachtige manier om onze inwoners kennis te laten maken met het rijke erfgoed in de gemeente. De verhalen, tekeningen en fotos zijn een soort ode aan alle monumenten. Burgemeester Van der Sluijs nam donderdagavond 4 september in de monumentale kerk Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming het eerste exemplaar van het boek in ontvangst.

Het monumentenboek Parels van Baksteen

Ook aandacht voor interieur
Parels van baksteen biedt honderden fotos, historisch beeldmateriaal en bouwtekeningen van de gemeentelijke en rijksmonumenten in Leidschendam-Voorburg. Bijzonder is dat ook de binnenkant van de panden uitgebreid aan bod komt. Sommige interieurs zijn nu voor het eerst voor het publiek te bewonderen. Het boek gaat daarnaast in op de archeologische vindplaatsen en de drie beschermde dorpsgezichten: de oude dorpskern van Voorburg, de omgeving van de sluis in Leidschendam en de Duivenvoordecorridor. Naast een toelichting op de stijlen en gebouwtypen maakt een overzichtskaart met fietsroute het boek compleet.

Originele details
Verschillende eigenaren van monumenten hebben meegewerkt aan het boek. Zij lieten de fotograaf bijvoorbeeld originele bouwdetails fotograferen, of leverden fotos, verhalen en tekeningen voor het onderzoek. Bij de presentatie van Parels van baksteen kregen alle monumenteigenaren een exemplaar van het monumentenboek aangeboden door de gemeente.
Het boek is een genot om door te bladeren. Op een terloopse manier vergroot het boek de kennis over gebouwd erfgoed en draagt het bij aan begrip voor de regelgeving rond monumenten en beschermde gebieden, vertelt wethouder Houtzager. Parels van baksteen kan zo zijn eigen bijdrage leveren aan het gemeentelijke monumentenbeleid.

Parels van baksteen, monumenten van Leidschendam-Voorburg is in opdracht van de gemeente gemaakt door TasT, projecten voor tastbaar erfgoed. Het vierhonderd kleurenpaginas tellende boek is voor 24,95 euro te koop bij de erkende boekhandel. Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 13 september zal het boek op diverse plaatsen te koop zijn.