AutoRai

Hyundai frist de Matrix op

(9/9/2008)
De Hyundai Matrix is en blijft een vaste factor in het veelzijdige gamma van Hyundai nu deze multifunctionele gezinswagen een flinke facelift heeft gekregen. De Hyundai Matrix, geprezen om zijn vriendelijke uitstraling, hoge zit, lage tildrempel, praktische bruikbaarheid én ergonomische interieur, waarin vooral de verschuifbare achterbank uitkomst biedt, is beschikbaar vanaf 16.495 euro voor de 1.6i ActiveVersion. Daarmee is de prijs onveranderd scherp gebleven.

De Hyundai Matrix is al jaren een geliefde gezinsauto. De basisversie van deze Hyundai werd in 2001 getekend door het beroemde Italiaanse designbureau Pininfarina. Deze meester-ontwerper creëerde voor Hyundai een auto met een zo ruim en ergonomisch mogelijk vormgegeven interieur in combinatie met beperkte buitenmaten. Hyundai heeft dit ruimtewonder nu aangepast aan de eisen van deze tijd. De Hyundai Matrix â met antraciet interieur en in vier nieuwe kleuren - past nu nog beter in de nieuwe i-lijn van Hyundai en heeft duidelijk designkenmerken van de nieuwe Hyundai i10 en de nieuwe Hyundai i30. Alle plezierige door Pininfarina bedachte kenmerken zijn echter ook behouden.

Praktische bruikbaarheid en een ruimtelijk interieur zijn de belangrijkste wapens van de Hyundai Matrix. Doordat de achterbank in delen neerklapbaar is en bovendien verschuifbaar kan de bagageruimte snel van 345 liter naar 1.284 liter worden vergroot, of extra beenruimte worden gecreëerd. Door de hoge zit hebben berijders en passagiers in de Hyundai Matrix altijd een goed overzicht. Andere aansprekende cijfers zijn: Lengte 4.060 mm, breedte 1.740 mm, hoogte (incl. dakrails) 1.85 mm. De wielbasis bedraagt 2.600 mm.

De Hyundai Matrix is verkrijgbaar met de populaire 1.6 CVVT benzinemotor met 103 pk (76 kW) bij 5.800 t.p.m. Het maximale koppel bedraagt 141 Nm dat verkregen wordt bij 4.500 t.p.m. De Hyundai Matrix heeft een maximumsnelheid van 170 km/u en accelereert in 12,7 seconden naar 100 km/u. Het gemiddeld gecombineerd verbruik volgens EG norm bedraagt 7,3 liter per 100 km. De CO2-uitstoot bedraagt 171 g/km.

Volgens goede traditie is de ook de Hyundai Matrix zeer rijk uitgerust. Er zijn drie uitrustingsniveaus: De ActiveVersion heeft met de facelift nu ook standaard airconditioning, roofrails en privacyglas. De DynamicVersion heeft daar bovenop een dakspoiler, verwarmbare buitenspiegels, leeslampen vóór met brilhouder en mistlampen in de voorbumper.

Het topmodel is de StyleVersion. Deze luxe uitvoering biedt de volgende extraâs bovenop de DynamicVersion: zijairbags, climate control, 15â lichtmetalen velgen, tripcomputer, tweeters, 12 volt-aansluiting met opbergbox tussen de voorstoelen en de deurgrepen in het interieur zijn met chroom afgewerkt. De gefacelifte Hyundai Matrix StyleVersion is leverbaar met de bekende 1.6i benzinemotor.