PvdA Europees parlement


Op de bres voor de Nederlandse pensioenfondsen

9 september 2008

Ieke van den Burg Als het aan PvdA-europarlementarier Ieke van den Burg ligt, hoeven pensioenfondsen niet te vrezen voor extra financiële buffers, op grond van nieuwe Europese wetgeving over solvabiliteitsbepalingen (Solvency II).

Vandaag werd in een pensioenrapport van haar hand in de Economische Commissie van het Europees Parlement nog eens duidelijk gesteld dat er voor pensioenfondsen een aparte behandeling moet komen aan de hand van een herziening van de pensioenrichtlijn uit 2003. Ook is vastgelegd dat de gevreesde internationale boekhoudnormen, de IFRS en in het bijzonder IAS 19, het Nederlandse pensioenstelsel niet mogen ondermijnen. Het rapport is vandaag met grote meerderheid aangenomen door de Economische en Monetaire Commissie van het Europees Parlement.

Nederlandse pensioenfondsen vrezen dat ze, tegen de afspraken met de Europese Commissie in, toch op de valreep nog meegenomen worden in dat Solvency II- voorstel voor verzekeringsmaatschappijen, dat nu in het Europees Parlement en met de Europese ministers in behandeling is. Van den Burg: "Mijn rapport van vandaag onderstreept dat pensioenfondsen niet zomaar onder toezichtregels moeten komen, die niet op maat gesneden zijn, en waarover ze - in tegenstelling tot de verzekeringswereld - niet zijn geraadpleegd".

Van den Burg acht verbetering van de regels voor pensioenfondsen wel noodzakelijk, maar dan in aparte wetgeving. "Goede bescherming voor de pensioengerechtigden tegen mogelijk te grote investeringsrisico's van de fondsen en een gelijk speelveld tussen de diverse financiële instellingen in Europa zijn noodzakelijk", zo beargumenteert Van den Burg.

Van den Burg is ook tevreden dat het Europees Parlement zijn zorgen uit over de internationale boekhoudnormen. "Een wijziging van die normen, waarvan momenteel sprake is, mag onze goed geïndexeerde en aan de vroegere verdiensten gerelateerde pensioensystemen niet om zeep helpen", volgens van den Burg, "Het moet mogelijk blijven om over een langere periode mogelijk tegenvallende pensioenrendementen weg te strepen tegen goede rendementen."

Morgen zal de Economische en Monetaire Commissie van het Europees Parlement zich ook uitspreken over het voorstel van de Europese Commissie ten aanzien van BTW op financiële diensten. PvdA-europarlementariër Van den Burg hoopt dat door haar voorstel om de definities te verhelderen ook Nederlandse pensioenuitvoerders vrijgesteld worden van de verplichting tot BTW. "Daardoor creëren we daadwerkelijk een gelijk speelveld in Europa en staan Nederlandse pensioenuitvoerders, die beleggingen voor meerdere pensioenfondsen willen beheren, niet op achterstand ten opzichte van bijvoorbeeld Luxemburgse of Ierse vermogensbeheerders", aldus Van den Burg.