Gemeente Dongen


1000e uur dienstverlening WZSW

Wederom blijkt hoe succesvol het project Wonen Zorg en Service in de Wijk (WZSW) verloopt in Dongen. De heer en mevrouw van Zon hebben namelijk het 1000e uur dienstverlening afgenomen! Om deze reden bracht wethouder Piet Panis hen een bezoek en werd het echtpaar in het zonnetje gezet.

Wethouder Piet Panis zet de heer en mevrouw Van Zon in het zonnetje

Het project loopt sinds medio 2007 binnen de gemeente Dongen. Ouderen en mensen met een beperking kunnen een beroep doen op WZSW en een dienst aanvragen. Dit is niet gratis, iedere dienst wordt met een dienstencheque betaald. Een dienstcheque kost 5. Na afloop van een klus of dienst, wordt de klus met deze dienstencheque betaald. Een vorm van betaalde burenhulp van inwoners uit Dongen voor andere inwoners uit Dongen.

Een dienstencheque geeft recht op 1 uur dienstverlening. Voorbeelden van klussen zijn: de tuin opknappen of bijhouden, klein schilderwerk en klein onderhoud in en om de woning of samen boodschappen doen. Het kan gaan om eenmalige of structurele diensten. De diensten worden uitgevoerd door vrijwilligers of door mensen met een uitkering, die op deze manier werkervaring op doen.

1000e uur
Op deze wijze worden met het project twee vliegen in een klap geslagen: werkzoekenden doen werkervaring op en ouderen of mensen met een beperking krijgen hulp zodat zij in staat zijn om langer zelfstandig te wonen. Het project loopt goed en voorziet in een behoefte van de Dongense burgers. De uitvoering van het 1000ste uur dienstverlening is daar getuige van.

Samenwerking
Het project is door de gemeente opgezet in samenwerking met een aantal andere organisaties in Dongen die ook op het gebied van wonen, zorg en welzijn actief zijn. De organisaties zijn DWV Woningbouwcorporatie, Stichting Welzijn Ouderen Dongen, Thebe, De Volckaert, Slagenland wonen en Stichting Richting.