Gemeente Sneek


millenniumgemeente

Sneek wordt Millenniumgemeente

De gemeente Sneek is van plan zich aan te sluiten bij de andere 76 millenniumgemeenten in Nederland. De gemeente wil het niet bij een symbolische ondertekening laten, maar wil graag op een actieve manier invulling geven aan de geformuleerde millenniumdoelstellingen.

Door zich aan te sluiten bij de Milleniumgemeenten geeft de gemeente Sneek gehoor aan een oproep van ondermeer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De Milleniumdoelen - 8 in totaal - zijn gericht op vermindering van schrijnende armoede in de wereld, op eerlijke handel en op een schoner milieu. Nederlandse gemeenten zullen zich in de uitvoering vooral richten op Milleniumdoel 7: Een schoon leefmilieu voor iedereen.

Op microniveau draagt de gemeente al jaren een steentje bij aan het behalen van de millenniumdoelstellingen. De medewerkers van de gemeente Sneek kunnen meedoen met een fietsplan, zodat het fietsen naar het werk een positieve impuls krijgt. Hiermee wordt jaarlijks een bedrag bij elkaar gefietst wat bestemd is voor derde wereldprojecten. Daarnaast wordt op het Sneker gemeentehuis Fair Trade koffie en thee geschonken.

Aansluiting bij Fries Initiatief in Afrika
Door officieel millenniumgemeente te worden geeft de gemeente Sneek aan op meerdere niveaus energie te willen steken in milieu en samenleving. De gemeente wil participeren in het project "Verbeteren sanitatievoorzieningen in Zuid-Afrika". De goede naam van Sneek en haar ambities op het gebied van duurzame ontwikkeling zijn voor Wetterskip Fryslân aanleiding geweest om Sneek te vragen actief deel te nemen in dit project.

Daarnaast gaat de gemeente Sneek deelnemen aan het Friese initiatief "Fryslân aan slag voor goed drinkwater en sanitatie in het Zambezi-stroomgebied". Dit project levert een bijdrage aan het zo effectief en duurzaam mogelijk toegankelijk maken van schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen voor ca 1,5 - 1,8 miljoen mensen in een gebied dat zich uitstrekt over de landen Mozambique, Malawi en Zambia.

Deelname 2015 Festival
Op zaterdag 13 september is het 2015 Festival in IJlst, dat zich ook sterk maakt voor het realiseren van de Milleniumdoelen. Dit jaar staat het festival in het teken van Milleniumdoel 7: Een schoon leefmilieu voor iedereen. De gemeente Sneek ondersteunt dit festival met een financiële bijdrage en.... een actieve bijdrage. Onder aanvoering van wethouder Jan Bargboer doet een team van vier vrijwilligers mee aan het rapen van petflessen voor de petflessenactie.

Een aantal collegeleden vervult een aan het onderwerp gerelateerde nevenfunctie. Burgemeester drs. Arno Brok is lid van het Frysk comité Milleniumdoelen en duurzaamheidwethouder Jan Bargboer is lid van zowel een regionaal als provinciaal Bestuurlijk Overleg Water.

De Sneker gemeenteraad besluit in oktober of de aanmelding van Sneek als Millenniumgemeente een feit wordt.