Verzekeraars moeten artsen aanspreken op richtlijnen

09/09/2008 14:57

Nefarma

Verzekeraars moeten artsen aanspreken op richtlijnen

Verzekeraars moeten artsen meer aanspreken op het volgen van behandelrichtlijnen. Van vrijblijvendheid kan geen sprake zijn. Dit stelt minister Ab Klink van VWS in het nieuwe blad 'Nefarma&'.

De bewindsman is duidelijk over de rolverdeling. De arts bepaalt, maar de zorgverzekeraar stuurt, oordeelt en jaagt aan. "Het zijn uiteindelijk de artsen die, in overleg met de patiënt, over de keuze van de behandeling gaan. De professionele autonomie van de arts mag echter niet leiden tot vrijblijvendheid", vindt Klink. "We mogen als maatschappij verwachten dat kwalitatieve en doelmatige richtlijnen beschikbaar zijn die aansluiten bij de laatste medische inzichten en innovaties. Ook mogen we verwachten dat artsen deze richtlijnen naleven. Afwijken van die richtlijnen kan natuurlijk altijd. Mits daar een goede onderbouwing voor is. Verzekeraars zitten niet op de stoel van de arts en horen daar ook niet op te zitten. Wel zouden zij artsen meer dan nu moeten aanspreken op de naleving van die richtlijnen."

Minister Klink doet de uitspraken in 'Nefarma&'. 'Nefarma&' wordt uitgegeven door Nefarma, de vereniging van innovatieve farmaceutische bedrijven en verschijnt maandelijks. 'Nefarma&' is te downloaden via www.nefarma.nl of op te vragen via info@nefarma.nl.





http://www.nefarma.nl