Engelstalige uitgave van Kernenergie-special

09/09/2008 15:44

Vereniging Van Milieukundigen

Het kernenergiedebat is na jaren stilte opeens weer razend actueel in ons land. Om deze discussie te voeden, verscheen nu anderhalf jaar geleden van Tijdschrift Milieu, het opinieblad van de Vereniging van Milieuprofessionals (VVM), een nummer dat geheel gewijd is aan kernenergie. Dit nummer bleek zo gewild, dat er herhaaldelijk verzoeken bij de VVM binnen kwamen om dit nummer breder te verspreiden via een Engelstalige uitgave. De VVM heeft hier gehoor aan gegeven, met als resultaat de uitgave van 'Nuclear Energy: facts, developments, opinions'.

Alles wat te maken heeft met kernenergie wordt in de special behandeld, van de winning van uranium tot de opslagmogelijkheden van afval. De inhoudelijk artikelen worden afgewisseld met opinies. Deze variëren van "We kunnen niet om kernenergie heen" (directeur Reactor-instituut Tim van der Hagen) tot "Te duur, te laat en bijna op"(directeur Natuur en Milieu Mirjam de Rijk).

Voormalig premier Ruud Lubbers betoogt in zijn bijdrage dat kernenergie als grootste elektriciteitsproducent in Europa bijdraagt aan de oplossing van de klimaatproblematiek. Voormalig staatssecretaris Van Geel onderschrijft zijn standpunt en vindt kernenergie een tussenstap op weg naar een duurzame energievoorziening. Peer de Rijk, directeur van WISE, World Information Service on Energy, brengt daar tegen in dat je morgen moet beginnen aan de bouw van een paar honderd kerncentrales om serieus een bijdrage te leveren aan het klimaatprobleem. "Je kunt nu met een paar grootverbruikers twee miljard op tafel leggen en gaan proberen een kerncentrale te bouwen", zo sluit hij zijn betoog af, "of je kunt dat beschikbare bedrag gebruiken om te investeren in de toekomst."


- einde bericht -

Nuclear Energy: facts, developments, opinions

Special edition of "Milieu", 2008 no. 1 (50 pp; 15.00 euro)

"Milieu" is published by VVM, Netherlands Association of Environmental Professionals, eight times a year; circulation 2,500; ISSN 1569-3449

e-mail: bureau@vvm.info; Website: www.vvm.info





http://www.vvm.info